Halálra bosszant egyes mobilozókat az iOS 16

apple iphone okostelefon mobilozás smartphone
Vágólapra másolva!
Túlságosan agresszívre sikerült a vágólap adatbiztonsági fejlesztése.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt napokban tízmilliók iPhone-jaira vált telepíthetővé az iOS 16, és egyelőre úgy tűnik, hogy nincs katasztrofális probléma a mobilos rendszerrel. Viszont a béta verzióit kipróbáltak kritikáit figyelmen kívül hagyva az Apple úgy döntött, hogy változatlan formában megtartja az egyik legújabb adatvédelmi fejlesztést, amelynek keretében a mobilozóknak jóvá kell hagyniuk a vágólap tartalmának kiolvasását.

A jóból is megárt a sok, félkészen vált elérhetővé a biztonsági funkció Forrás: Picjumbo.com / Pexels

Ugyan az iOS már jó ideje szólt, mikor az appok kiolvasták a vágólap tartalmát, azonban az új fejlesztés miatt mostantól minden egyes olyan másolás-beillesztés műveletet egyenként jóvá kell hagyni, mikor eltérő appok között történik az adatcsere, azaz például a mobilozó egy böngészőből kimásolt szöveget kíván beilleszteni a csevegőbe, a jegyzetelőbe, vagy a naptárba.

A funkció nem kapcsolható ki, nem lehet kivételek hozzáadásával csökkenteni a szükségtelen engedélykérések számát, továbbá az iPhone gyári alkalmazásaival sem kivételezett az Apple. Az ötlet érthető, hiszen így a rosszindulatú appok még kevésbé lesznek képesek titokban kilopni a vágólapra felmásolt adatokat, másrészt viszont a másolás-beillesztést gyakran használók számára borzasztóan bosszantó lehet az engedélykéréses nyaggatás.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!