Folyamatban lehet az év kriptovalutás rablása

Litecoin, LTC, altcoin, crypto, befektetés, gazdaság, trading, kereskedés, kripto, kriptovaluta.
2021.04.15 Budapest
Fotó: Csudai Sándor - Origo
Litecoin, LTC, altcoin, crypto, befektetés, gazdaság, trading, kereskedés, kripto, kriptovaluta. 2021.04.15 Budapest Fotó: Csudai Sándor - Origo
Vágólapra másolva!
Valaki épp kiüríti a Solana blokkláncban tárolt, folyamatosan online pénztárcákat.
Vágólapra másolva!

Szerdán valósággá vált a kriptovalutákkal üzletelők egyik legnagyobb rémálma, egy hacker valamiféle rejtélyes sebezhetőséget kihasználva sorra utalja át magának a Solana blokkláncban tárolt, kriptovalutás pénztárcák fedezetét. Az offline állapotú cold walletek nem érintettek, csak a blokklánccal folyamatos összeköttetésben álló hot walleteket tudja kiüríteni a támadó.

A hackeren kívül egyelőre senki sem tudja, hogy mi történik Fotó: Csudai Sándor - Origo

Hírünk írásáig a hacker nyolcezernél is több pénztárca egyenlegét utalta át az általa használt pénztárcák egyikébe, az ellopott kriptovaluták a becslések szerint olyan 8 millió dollár, avagy 3,11 milliárd forint feletti piaci értékkel bírhatnak.

A drámai helyzetet számos a Solana működtetésében érdekelt fél közösen vizsgálja, ám egyelőre nem sikerült teljes bizonyossággal megállapítaniuk, hogy mi történik, miként lehet leállítani a rablást, továbbá van-e bármiféle mód az áldozatok pénzeinek visszautalgatására.

Egyes vélemények szerint nem is magában a blokkláncban van a sebezhetőség, mert a rosszindulatú tranzakciók látszólag a tárcák tulajdonosainak privát kulcsaival lettek aláírva, amelyekhez valamilyen módon hozzá kellett jutnia a támadónak. Ez leginkább valamilyen ellátóláncbeli támadással lehet megoldható, például tárcakezelő alkalmazásokba csempészett adatlopó komponensen keresztül.

Egyelőre több a kérdés, mint a válasz a rablás kapcsán.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!