Magyar áldozata is van a pénzlopó mobilkártevőnek

mobilozás internetezés zenehallgatás youtube videózás szórakozás
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Két egyszerű módon is megelőzhető a sokkoló telefonszámla kézhez kapása.
Vágólapra másolva!

Újabb a mit sem sejtő áldozatok megkopasztására szakosodott mobilos kártevőről számolt be az Avast biztonsági cég, a SMSFactory emelt díjas SMS-ek küldésével és prémium telefonszámok hívogatásával próbál bevételt generálni a bűnöző fejlesztőjének.

Emelt díjas SMS-ezéssel és számok hívogatásával próbál lopni az áldozatoktól az SMSFactory Forrás: Tima Miroshnichenko / Pexels

A kártevő nem különösebben fejlett vagy kifinomult: ismeretlenek által üzemeltetett programboltokban népszerű appoknak vagy azok módosított változatainak nevezi magát, ezek telepítését követően pedig megpróbálja rávenni a mobilozókat egy további „frissítés" installációjára, az utóbbi tartalmazza a csalást ténylegesen elkövetni próbáló kódot. A terjesztésében eddig biztosan részt vett programboltok a Paidapkfree és az Apkmods nevekre hallgatnak.

Az SMSFactory áldozatainak jókora része eddig Argentínából, Brazíliából, az Egyesült Államokból, Franciaországból, Oroszországból, Spanyolországból, Törökországból, és Ukrajnából került ki, azonban az Avast térképe szerint magyar áldozatok is vannak. Egyes verziói a telefonkönyv tartalmát is ellopják, az adatokat feltehetően a kártevő terjesztésére kívánja felhasználni a fejlesztője.

Az Avast térképe szerint Magyarországon is szedett áldozatokat az SMSFactory Forrás: Avast

Az efféle kártevők elkerülésének és leszerelésének két egyszerű módja is van: egyrészt csak közismert és megbízható áruházakból szabad mobilappokat letölteni, másrészt pedig a mobilszolgáltatók ügyfélszolgálatán is kérhető az emelt díjas SMS-ezés vagy hívás letiltása.

Az efféle csalások miatt Magyarországon már mindhárom nagy mobilszolgáltató kivezette az emelt díjas SMS-ezést, ám az emelt díjas hanghívások továbbra is elérhetőek a hálózataikon.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!