Letett a gyermekbántalmazás kereséséről az Apple?

jony ive tim cook apple iphone xr
Jony Ive és Tim Cook 2018 szeptemberében, az Apple iPhone XR forgalmazásának megkezdésekor
Vágólapra másolva!
Jelenleg ellentmondásos üzeneteket küld a funkcióval kapcsolatban.
Vágólapra másolva!

Nagy vitákat kavart tavaly augusztusban a gyermekbántalmazásos fotók utáni kutatás bejelentésével az Apple. A vállalat terve az volt, hogy efféle tartalmak detektálására szakosodott szervezetek átadják számára az adatbázisaikban lévő fotók ujjlenyomatait, majd ezeket összeveti az iPhone, iPad és Mac eszközökről az iCloud felhőtárhelyre feltölteni kívánt fotók ujjlenyomataival, egyezés esetén pedig továbbpasszolja az ügyet kivizsgálásra egy releváns szervezet számára.

Jony Ive és Tim Cook 2018 szeptemberében, az Apple iPhone XR forgalmazásának megkezdésekor Forrás: Apple

Az elképzelés önmagában nemes, azonban többféle típusú emberi jogokat védeni kívánó szervezet is aggodalmát fejezte ki az eszközökön valu kutatás miatt. A problémát az jelenti, hogy állami szereplők képesek lehetnek visszaélni vele, például bujdosó politikai ellenfeleket vadászhatnának le a funkcióval, a rendszer működése miatt vakon riasztásokat küldözgető Apple nem tudna mit tenni ennek megakadályozása érdekében.

A jelentős aggodalmak miatt az Apple tavaly szeptemberben bejelentette a keresés bekapcsolásának elhalasztását, hogy legyen ideje kommunikálni a kritikusokkal, megoldásokat találjon az általuk felvetett problémákra. Ezután bő egy éven keresztül hallani sem lehetett funkcióról, most pedig a MacRumors kiszúrta, hogy valamikor december 10-ét követően minden említés eltűnt róla az Apple webhelyéről.

A The Verge megkeresésére az Apple tagadja, hogy elkaszálta volna a funkciót, a jövőben valamikor be kívánja majd vezetni, azonban további időre van szüksége a megfelelő kivitelezéséhez. Viszont az aggodalmakat kizárólag úgy lenne képes eloszlatni, ha közvetlenül foglalkozna bántalmazásos képekkel: egyenként ellenőriznie kellene azokat egy saját csapattal, mielőtt az ujjlenyomataik felkerülnének a keresőjének adatbázisába, ezzel pedig jó eséllyel továbbra sem kíván foglalkozni.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!