Okos hangszóró, ami a strandon sem mond csődöt

Sonos, Roam, hordozható, hangszóró, teszt
Sonos Roam, az intelligens kompakt hangeszköz.
Vágólapra másolva!
Az amerikai Sonos egyike azon hangeszközökkel foglalkozó vállalatoknak, amelyek a hangzás mellett nagy hangsúlyt fordítanak a különféle extra, kapcsolódó szolgáltatásokra is. A cég így egyik első számú támogatója a különféle smart technológiáknak, amikkel értelemszerűen ellátják termékeiket, hogy azok így tegyenek szert előnyre a vetélytársaikkal szemben az öldöklő piaci küzdelemben. A Sonos a közelmúltban a manapság igen-igen népszerűnek számító hordozható hangszórók szegmensében jelentkezett egy ilyen modellel.  Ez a Roam, amelyet tehát kitömtek rengeteg extrával, mi pedig megnéztük, hogy van ezeknek bármi értelme, illetve persze, hogy hogyan szól a termék. 
Vágólapra másolva!

Hagyományos kialakítás

Manapság nem ritka az extrém dizájn ebben a termékkategóriában, de a Roam esetében maradtak a tradicionális megoldásoknál. A készülékház háromszögalapú hasáb, amelynek hosszanti éleit és csúcsait lekerekítették. A jelek szerint fektetett használatra tervezték, hiszen található rajta négy apró gumibak, amelyek stabilan tartják. Az oldalán helyeztek el egy kezelőpanelt, amellyel olyan alapfunkciók érhetőek el, mint a hangerő-módosítás, a szám leállítása vagy a mikrofon bekapcsolása.

Sonos Roam, az intelligens kompakt hangeszköz Forrás: Origo

Egy darab USB-C csatlakozó található rajta, amelyen keresztül az akkumulátor tölthető, viszont 3,5 mm-es hagyományos analóg audio, valamint USB 2.0 port nincs rajta. Ez azt jelenti, hogy kábeles úton nem csatlakoztatható telefonhoz, számítógéphez vagy valamilyen médialejátszóhoz, illetve külső adattároló sem dugható rá, hogy közvetlenül játssza le az azon található zeneszámokat. Ez bizony kár, de a gyártó régebbi modelljeinek ismeretében nem okozott meglepetést. Viszont az is tény, hogy a termék megkapta az IP67 minősítést, azaz elméletileg ellenáll a víznek, a pornak és a kisebb ütődéseknek is. Ki is próbáltuk, a víz- és koszpróbát is túlélte, és az se kottyant meg neki, mikor földre ejtettük egyméteres magasságból. A modell fekete és fehér színben érhető el, nálunk ez utóbbi járt, ami egy picit fiatalosabb hatású, a másik egy fokkal elegánsabbnak tűnik azért.

16,8 centi hosszú, 6,2 centiméter magas és 6,0 centiméter széles, a súlya pedig 43 deka, tehát azért nem egy pirinyó apróság, de azért kellően mobilis, és akár egy nagyobb zsebbe is vidáman befér.

Hangminőség

Sok csilivili extra ide vagy oda, azért a legfontosabb egy ilyen eszköz esetében az, hogy mégis hogyan szól.

E téren pedig a Sonos Roamnak nincs oka szégyenkezésre, hiszen ebben a termékcsaládban jelenleg ez az egyik legjobb hangminőséget produkáló eszköz.

Ez köszönhető elsősorban annak, hogy két, külön erősítővel ellátott hangszóró került bele. Az egyik a mély- és középtartomány megszólaltatásért felel, a másik pedig egy magassugárzó. Ennek köszönhetően a hangzás kellően telt, dinamikus és arányos, és még a basszushangok terén sem éreztünk komoly hiányosságokat, legalábbis ahhoz képest, ami ettől a kategóriától elvárható. A tisztasággal nincs gond, csúnya zajosodást, kásásodást, idegesítő torzítást, rezonanciából fakadó búgást nem tapasztaltunk, pedig ez még sok hasonló kaliberű eszköznél előfordul mind a mai napig. Ebben az is biztos szerepet játszik, hogy a termék megkapta az intelligens Trueplay kalibrációs technológiát. Ez a készülék beépített mikrofonja révén képes felmérni a környezet akusztikáját, és automatikusan ahhoz igazítani a beállításokat, hogy a lehető legjobb hangminőséget kapjuk.

Fehér és fekete változatban elérhető Forrás: Origo

A hangerő kellően nagy, egy átlagos méretű irodába, szobába elég. Viszont tény, hogy mondjuk a kertbe, vagy nagyobb terembe már kevés lehet, és a sztereó hangtérről is le kell mondani.

De ez is orvosolható, hiszen párba állítható egy másik Sonos Roammal egyszerűen, így a kétcsatornás megszólalás is működik, és persze ilyenkor dupla olyan hangos rendszert kapunk.

Kár, hogy ez a Bluetooth használatakor nem működik, csak ha WiFi-n toljuk ki rájuk a hangot, ami eléggé érthetetlen korlátozásnak tűnik, hiszen a BT technológia ezt lehetővé tenné.

Kezelés, extrák

E téren látszik a legnagyobb különbség a hagyományos mobil hangsugárzók és a Sonos Roam között. A termékre egyszerűen átküldhetőek a hangok a már említett módon a Bluetooth révén. A párosítás egyszerű, a kapcsolat stabil, bár minimális késleltetéssel számolni kell. Viszont ha letöltjük a cég ingyenes mobilos alkalmazását, akkor lehetőségek garmadája nyílik meg. Az abban található lejátszó révén a telefonon vagy tableten tárolt zeneszámokat WiFi-n keresztül átküldhetjük rá, a lehető legjobb hangminőségben. Emellett ily módon közvetlenül elérhetővé válik rengeteg online audio streaming tartalom. Tehát például zenei adatbázisok (pl. Spotify), internetrádiók, vagy épp podcastok tömkelege.

Az ingyenes alkalmazáson keresztül számos extra elérhetővé válik Forrás: Origo

Emellett ily módon az eszköz integrálható egy nagyobb okosotthon-, illetve multiroomrendszerbe is. Megoldható ennek révén, hogy egyik szobából a másikba átlépve a hangszórók átvegyék egymástól a szerepet, ennek köszönhetően pedig a zeneszámok kísérnek végig a lakásban.

Kompakt és könnyű darab Forrás: Origo

Meg kell említeni azt is, hogy a készülék a mikrofonja révén telefonhívások lebonyolítására is alkalmas. A tesztelés során pedig arra a következtetésre jutottunk, hogy a másik fél jól hallja a felhasználót minden esetben, hanghibáktól nem kell tartani. A Sonos Roam természetesen rendelkezik beépített akkumulátorral. Viszont ennek kapacitásával nem voltunk kibékülve, hiszen csak 10 órányi működésre elegendő energia elraktározására képes, ez pedig ma már ebben a kategóriában jóindulattal is csak közepesnek számít. Az eszköz támogatja az Amazon Alexa és Google Assistant személyi asszisztens eljárások használatát, azaz akár szavakkal is vezérelhető, így is megparancsolhatjuk neki, hogy milyen nótát játsszon le, illetve akár még beszélgetni is lehet vele, ha valakinek erre támad kedve.

Ár

A Sonos Roam tehát tényleg egy nagy tudású, abszolút felső kategóriás, számos különleges extrát tartalmazó eszköz. Azonban ennek ára van, mégpedig szó szerint. A készülékért ugyanis 70 000 forintot kérnek el, ez pedig meglehetősen magas összeg az ilyen típusú eszközök között. Ennek köszönhetően valószínűleg kevesen fogják ezt a terméket "levenni a polcról", ha hordozható hangszórót keresnek. Aki viszont ismeri az amerikai cég szolgáltatásrendszerét, annak érdemes lehet elgondolkoznia egy ilyen bővítésen.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!