A legnagyobb telefongyártó volt, most ez a csúcsmodellje

nokia, x20, teszt
Igazán méretes modell.
Vágólapra másolva!
Amikor a finn HMD Global néhány éve megszerezte az okostelefonos iparágban a Nokia márkát, benne volt a pakliban, hogy ismét fényesen ragyog majd a név, azonban mára már világossá vált, hogy a régi sikereket csak nagyon távolról tudják megközelíteni.
Vágólapra másolva!

Ennek ellenére a cég nem adta fel a küzdelmet, és idén is több új modellt mutattak be. Többek között az X20 névre hallgató készüléket, amely a legnagyobb tudású idei Nokia mobil, legalábbis eddig. Viszont a tesztelés során arra a következtetésre jutottunk, hogy a szektor első vonalbeli termékeivel nem képes felvenni a versenyt semmilyen szinten, azonban ez az árán is meglátszik szerencsére.

Átlagos megjelenés

Szögezzük le gyorsan, ez nem az a telefon, amivel bárki bárhol különösebben villoghat, hiszen egy totálisan jellegtelen, átlagos megjelenésű készülékről van szó, amelyhez nagyon hasonló modellek tömegével találkozhatunk manapság. A képernyő sík, tehát széleinél nem hajlított, mint a menő telefonoké, a kávák pedig szerintünk lehetnének vékonyabbak. A képernyőbe vágott szenzorsziget nem hiányzik, az ízléses hátlap közepén pedig több egységből álló kamerasziget található, de ma már ez a megoldás sem jelent újdonságot.

Többféle színben elérhető Forrás: Origo

A készülék nagyon rosszul tolerálja a külső behatásokat, az ütéseket, vizet és a port, szóval jobb azonnal valamilyen védelemről gondoskodni. A töltésért és adattovábbításért egy USB-C típusú csatlakozó felel, de ez már lassan a legolcsóbb modellek között is általánossá válik. Azért viszont mindenképp dicséret jár, hogy a trendekkel szembemenve a mérnökök és a döntéshozók nem száműzték a hagyományos fejhallgató-kimenetet. Azt is muszáj megemlíteni, hogy egy kimondottan nagy és nehéz modellről van szó, hiszen

a 16,8 centis hosszúsághoz 7,9 centis szélesség és 0,9 centiméteres vastagság, valamint 220 grammos súly társul.

Ez már az a méretkategória, aminél nem nagyon kényelmes egy kézzel használni a terméket.

Képernyő

Kijelző fronton kifejezetten csalódást keltő a termék, hiszen a legjobb képminőséget nyújtó OLED helyett az IPS LCD technológia mellett tették le a voksukat. Ebből fakadóan a színek kicsit fátyolosak, a kontraszt nem az igazi, és a betekintési szög sem tökéletes, 160 fok környékéről már markánsan érződik a tónusok fakulása. Azt vártuk, hogy cserébe legalább a képfrissítési ráta kiemelkedő lesz, de hát nem, ugyanis csak 60 Hz-et tud a készülék. A mozgásmegjelenítés során egyébként hibákat nem tapasztaltunk, de ez azért már alapelvárás ezen a szinten.

Világosban alig látszik a kép Forrás: Origo

A maximális fényerő csupán csak 490 nit, ez pedig csak arra elég, hogy napfényben, kültéren alig-alig maradjon látható a kép, és a nagy dinamikatartományú anyagok visszaadása sem biztosított.

Mire jó?

Hardverfronton sem dicsekedhet túlságosan innovatív összetevőkkel a Nokia csúcstelefonja. Egy meglehetősen elavult, Qualcomm SM4350 Snapdragon 480 processzor került bele, igaz 8 GB RAM és egy Adreno 619 grafikus chip társaságában.

Ez a vas pedig így 2021 delén csak meglehetősen közepes teljesítmény leadására képes.

Emiatt aztán az ultranagy felbontású mozgóképeket el is felejthetjük, és a komplexebb videóvágásról, képszerkesztésről is le kell mondani. A legjobb játékoknál a csúcsgrafikát nem támogatja, de ha lejjebb vesszük a részletességet, butítjuk az effekteket, akkor azért a legtöbb program elfut. Néha a böngészésnél döccenést érzékeltünk, és egyes appokat fájóan lassan nyit meg a telefon, de azért az általános hétköznapi használattal megbirkózik a készülék, csak hát ahhoz viszont picit drága.

Igazán méretes modell Forrás: Origo

A hűtést jól megoldották, zavaró átforrósodást nem tapasztaltunk, és az energiaellátás is rendben van. 4470 mAh-s, nem cserélhető akkumulátort kapott, amely közepes fényerő mellett, használattól függően 8-11 órás üzemidőt szavatol. Azaz egy napot azért hellyel-közzel ki lehet húzni töltés nélkül. A beépített hangszóró hangerejére nem lehet panasz, a hang minősége viszont a tökéletestől távol van. A megszólalás vékony, tompa, a dobok kásásan puffognak, a magasak nagyon előtérben vannak, a mélyekből pedig nem hallatszik semmi. Azaz e téren hozza a mobiloktól megszokott színvonalat, sajnos.

Kamera

Korábban esett szó a hátlapi kamerarendszerről, de igazán ettől sem estünk hasra. A 64 megapixeles főkamera mondjuk nem rossz, nappal kifejezetten szép képeket lehet vele lőni, és este is összehoztunk vele egy-két jó fotót. Bár tény, hogy azért zajosodás, elmosódottság felbukkanhat.

Sötétben is lehet vele fotózni. Viszont nem annyira érdemes... Forrás: Origo

Az 5 megapixeles ultraszéles látószögű egységnél ez sötétben sajnos teljesen általános, így ez csak jó fényviszonyok között vethető be. A két megapixeles makró pedig még ilyenkor sem, mert a végeredmény szinte mindig beégett és életlen lesz.

Jó fényviszonyok mellett is legfeljebb közepes képek lőhetőek Forrás: Origo

A készülék támogatja a portré funkciót, amely ideális körülmények között egész jól működik. A videós tulajdonságai sem eget rengetőek, hiszen be kell érni maximum Full HD felbontással, és a stabilizátor is hiányzik. A 32 megapixeles szelfikamerájának felbontása az átlagosnál valamivel jobb, de a kevés fényt ez az egység sem szereti.

Bizonyítvány

Őszintén szólva egy Nokia csúcstelefontól még mindig lényegesen többet vártunk előzetesen. Sajnos ez a modell még a középkategóriában is csak gyengécskének számít. Az ára nem vészes, már 150 000 forintért beszerezhető, de a tudásához képest szerintünk egy picit túlárazott.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!