Búcsúzik az APK formátumtól a Play Áruház

google android
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Hamarosan már csak az utódját használhatják az új appjaikban fejlesztők.
Vágólapra másolva!

Augusztus elején megkezdi a bő egy évtizede használt APK csomagformátum kivezetését a Google, tájékoztatása szerint onnantól kezdve az androidos appok fejlesztői már csak az Android App Bundle (AAB) nevű utódját használva tudnak majd új alkalmazásokat elérhetővé tenni a Play Áruházban.

A kép csak illusztráció Forrás: andrekheren / Pixabay

Az androidos appok telepítőkészletét tartalmazó APK csomagok kiadása augusztustól csak két esetben lesz megengedett a Play Áruházban: a korábban elérhetővé tett appok fejlesztői egyelőre maradhatnak a használatánál, továbbá a szűk és specifikus célközönség számára privát módon kiadott appok készítői számára is elérhető marad. Az utóbbi alatt például a vállalatok saját fejlesztésű appjait kell érteni, amelyek a széles közönség számára láthatatlanok és használhatatlanok.

A 2018-ban bemutatott Android App Bundle csomagformátum több előnnyel is rendelkezik, például számottevően kisebbé teheti az appok letöltési méretét, továbbá a hozzájuk érkező frissítések méretét. Mostanra olyan egymillió fejlesztő állt át a használatára, ám mivel csak a Play Áruházban érhető el, így a szoftvereik alternatív boltokban való terjesztésekor a fejlesztőknek továbbra is APK-t kell használniuk.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!