Megrengetheti a konzolpiacot az Epic vs. Apple csata

videojáték gamepad gamer játékkonzol
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
A bírónő szerint a gyártóik is bezárják a gamereket a saját boltjaikba.
Vágólapra másolva!

Hamarosan elcsendesedik majd egy időre az Epic és az Apple jogi háborúja, az elmúlt hetek meghallgatásait követően Yvonne Gonzales Rogers bírónő úgy határozott, hogy 2021 májusában indulhat a tárgyalás. Addig is az Apple-nek nem kötelező visszavennie az App Store kínálatába a Fortnite battle royale sikerjátékot, viszont nem akadályozhatja az Unreal Engine játékmotor iOS és macOS platformokon futó változatának a fejlesztését.

A kép csak illusztráció Forrás: Matilda Wormwood / Pexels

Mindez nem váratlan, azonban a bírónő rámutatott egy eddig nem pedzegetett sajátosságra: amennyiben többé-kevésbé az Epic lesz a pereskedés nyertese, és az Apple kénytelen lesz alternatív appboltok telepítését lehetővé tenni a mobileszközeire, annak bizony szignifikáns következményei lehetnek a konzolgyártókra nézve is, hiszen a Microsoft, a Nintendo és a Sony is lényegében ugyanolyan monopolhelyzetet tartanak fenn a konzoljaikon, mint amit az Apple a mobileszközein.

Az USA-ban létezik precedensjog, így ha az Apple kénytelen lesz rivális áruházakat beengedni az ökoszisztémájába, akkor erre hivatkozva más vállalatokat is messze könnyebb lesz perelni ugyanezért.

Márpedig egy ilyen helyzet kialakulása esetén szinte kódolva van a rendszerbe a további pereskedés: az alternatív boltok PlayStation, Switch és Xbox platformokon való megjelenése gigászi áttörést hozna a konzolos játékosok számára, a PC-sekhez hasonlóan rengeteg egymással versenyző bolt közül választhatnának, hogy hol veszik meg digitálisan a játékokat.

A PC-s gamerek számára már évek óta nincs olyan nap, mikor ne tudnának legalább néhány kiváló játékot drámaian leárazva beszerezni, elképesztően agresszív a rivalizálás a rengeteg játékbolt között.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!