Szupergyors a microSD utódja

microsd express
microSD Express
Vágólapra másolva!
Gyakorlatilag miniatűr SSD-k a microSD Express kártyák.
Vágólapra másolva!

Nagyjából egy évvel az SD Express szabvány bemutatása után az SD Association végre leleplezte a mobileszközökben használt microSD memóriakártya utódját is. Az elvárhatónak megfelelően a microSD Express kártyák PCI Express fizikai csatolófelületet használnak, a kommunikációs protokolljukként pedig az NVMe szolgál, így ezek a kártyák gyakorlatilag miniatűr SSD-k.

microSD Express Forrás: SD Assocation

A microSD Express kártyák ebből sejthetően nagyon gyorsak lesznek, papíron akár 985 MB/s adatátviteli sebességre is képesek lehetnek. Kontextusként az UHS-II szabványnak megfelelő, jelenlegi leggyorsabb microSD kártyák körülbelül 300 MB/s körüli tempóra képesek, míg a SATA csatolófelületű, számítógépekbe szánt SSD-knek olyan 560 MB/s tempó körül van végük.

Az új memóriakártyák olyan gyorsan lesznek, hogy 8K felbontású videók is gond nélkül rögzíthetőek rájuk.

A microSD Express kártyákat úgy lehet majd megkülönböztetni a klasszikus modellektől, hogy a hátlapjukon egy helyett két sorban találhatóak az érintkezők. Szerencsére visszafelé kompatibilisek, így bármely microSD-t fogadni képes eszközben használhatóak, de persze ilyen körülmények mellett drámaian csökken majd a maximális átviteli tempójuk.

Egyelőre nem világos, hogy mikor számíthatunk a microSD Express szabványt támogató első mobileszközök megjelenésére.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!