Félhetnek a Huawei középszerű alkalmazottai

Lengyelország, Huawei, illusztráció
The Huawei logo is seen at the festive opening of the first Polish Huawei store in the Arkadia shopping mall on December 15, 2018 in Warsaw, Poland. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Többek közt leépítésekre készül a szorult helyzetbe került vállalat.
Vágólapra másolva!

A világ egyre több táján ütközik falakba a Huawei, kérdőjelezik meg a mobilszolgáltatóknak értékesíteni kívánt hálózati infrastruktúrának megbízhatóságát. Konkrétan azzal vádolják a céget, hogy hátsó kapuk lehetnek a termékeiben, amelyeken keresztül Kína közvetett vagy közvetlen módon kémkedhet. A vádaskodás az USA-ban indult még 2012-ben, a hatására megtiltották a kormányszerveknek a Huawei termékek vásárlását, továbbá nem javasolják a mobilszolgáltatóknak a Huawei és ZTE hálózati berendezéseinek a beszerzését.

Forrás: NurPhoto/Jaap Arriens

Ez még csak a kezdet volt a cég számára: Ausztrália és Új-Zéland betiltotta a vállalat 5G-s berendezéseinek a telepítését, továbbá a hírek szerint Németország is ugyanezt fontolgatja. December elején Kanadában az USA kérésére letartóztatták a Huawei pénzügyi vezetőjét, mivel a cég tulajdonában lévő Skycom leánycég állítólag szankciókat sértve Iránnal üzletel.

A letartóztatást követő napon Andrus Ansip, a Európai Bizottság egységes digitális piacért felelős biztosa is arra a véleményre helyezkedett, hogy a kínai távközlés beszállítók veszélyt jelenthetnek unió biztonságára, míg ugyanezen a napon Japán kitiltotta az állami közbeszerzésekről a Huaweit és a ZTE-t. Január közepén Lengyelországban őrizetbe vették a Huawei egy kínai és egy lengyel munkavállalóját, a rögtön elbocsátott személyeket kémkedéssel vádolják. A legújabb fejlemény, hogy az USA kitiltaná a Huawei egyes termékeit a piacáról.

A Huawei minden ellene felhozott kémkedési vádat kategorikusan tagad, továbbá a cég általában nem felejti el megemlíteni, hogy semelyik vádlója sem hozott nyilvánosságra bizonyítékot a súlyos állításainak az alátámasztására.

Akármi is az igazság, a Huawei mindenképp nehéz időszak előtt áll. A The Financial Times (via Tom's Hardware) értesülései szerint Ren Zhengfei vezérigazgató egy körlevélben tájékoztatta a cég dolgozóit, miszerint a következő évek közel sem lesznek olyan fényesek, mint azt korábban remélték, így többek közt a vállalatnak el kell bocsátania a középszerű munkát végző dolgozóit, csökkentenie kell a bérkiadásait, és világszerte felül kell vizsgálnia a leánycégeinek hatékonyságát.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!