Sokkolóan keveset tudunk a routerek biztonságáról

wifi, Egy libanoni titkosszolgálati tiszt drótnélküli routert mutat be, melyet a gyanú szerint Izrael használt kémkedésre, 2009. május.
Vágólapra másolva!
Csak minden ötödik felhasználó változtatja meg a beállítófelület jelszavát.
Vágólapra másolva!

Az internetre kötött eszközök biztonsága már régóta forró téma a médiában, azonban a hírportálok tipikusan csak az olyan esetekről tudósítanak, mikor a termékek gyártói nem tettek meg minden racionális lépést az eszközeik biztonságossá tétele érdekében. Ilyen például az, mikor egy vállalat routerei súlyos sebezhetőségeket tartalmaznak, vagy a netre kötött játékbabán vagy szexjátékon keresztül ismeretlenek kémkedhetnek.

Forrás: AFP/Joseph Barrak

Az már sokkal kevesebb figyelmet kap, hogy az internetre csatlakozó eszközök jelenlegi abszurdan rossz biztonsági helyzetéről részben a vásárlók tehetnek, például nem változtatják meg a routerük beállítófelületének és WiFi-hálózatának gyári jelszavait. A gyártók általában ugyanazokat a jelszavakat használják a termékeikben, így ha nem történik meg a jelszócsere, akkor illetéktelenek csatlakozhatnak fel a WiFi-hálózatra, továbbá megváltoztathatják a routerek beállításait.

A beállítások teljesen automatizált eszközökkel is megváltoztathatóak lehetnek az interneten keresztül.

Feltehetően senki sem szeretné, ha mondjuk valaki a WiFi-hálózatán keresztül követne el bűncselekményeket: kettőt lehet tippelni, hogy ezután kire fogják rárúgni az ajtót a rendőrök vagy a terrorelhárítók. A másik probléma, hogy a router beállításainak a manipulálásával kilophatóak lehetnek a webhelyeken használt bejelentkezési adatok is, továbbá kártevőkkel fertőzött webhelyekre irányíthatóak a felhasználók.

Milyen műveleteket végzett már a WiFi-routerén? (több válasz is megjelölhető)
Frissítettem a szoftverét14%
Megváltoztattam a WiFi-hálózat nevét18%
Megváltoztattam az adminisztrátori jelszót18%
Megnéztem már, hogy milyen eszközök csatlakoznak a hálózatra30%
Megváltoztattam már a WiFi-hálózat jelszavát31%
A fentiek közül semelyiket sem tettem meg51%
Forrás: Broadband Genie

A Broadband Genie most végzett egy felmérést a WiFi routerek biztonsága kapcsán, ami még a vártnál is rémisztőbb képet fest. A 2205 felnőtt brit válaszadó 51 százaléka még az életben nem nyúlt hozzá a routeréhez, lényegében csak bedugta a kábeleket az eszközbe, és azóta úgy használja. A felük ráadásul nem is érti, hogy minek kellett volna bármit is állítgatni a routeren.

Miért nem élt semelyik lehetőséggel a fentiek közül?
Nem értem, hogy miért kellett volna48%
Nem tudom, hogyan kell ezeket megtenni34%
Nem találtam érthető instrukciókat6%
Nem értem a szoftver működését3%
Egyéb9%
Forrás: Broadband Genie

A megkérdezettek csupán 31 százaléka módosította a WiFi-hálózat alapértelmezett jelszavát, a konfigurációs felület jelszavát pedig csak 18 százalék cserélte le. A router szoftverét 14 százalék frissítette, bár ezt az értéket valamilyen mértékben befolyásolja, hogy érkezett-e egyáltalán telepíthető frissítés az eszközhöz.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!