A Microsoft rendszere bekerül az autókba is

cortana xbox microsoft
Vágólapra másolva!
A Microsoft digitális asszisztensét, Cortanát ülteti az anyósülésre a Nissan. Az autógyártó járművei fogják elsőként használni a Microsoft új, hálózatba kapcsolt autókhoz szánt platformját, és már a BMW-vel is megegyeztek.
Vágólapra másolva!

A Nissan és a BMW a CES-en jelentette be, hogy járműveikbe beépül a Microsoft Cortana nevű digitális asszisztense. Nem pusztán Cortanát kapják meg az autók: a Microsoft külön platformot, a Connected Vehicle-t szenteli a hálózatba kapcsolt autóknak, ami az Azure felhőszolgáltatáson alapul.

A rendszer az autó érzékelői által összegyűjtött adatokat a felhőnek köszönhetően olyan szolgáltatásokkal használhatja fel, mint a Cortana, Office és a Skype. A sort bővíthetik az autógyártók egyedi, saját alkalmazásai.

A Nissan egy videóban is demózta a rendezvényen, miért lesz hasznos a beépülő asszisztens. Elég lesz hangosan megkérdeznünk, hogy mi fog történni ma, és előássa a naptárunkba beírt eseményeket. Vezetés közben rövidebb útvonalakat ajánl, és lényegében bármit elintézhetünk majd vele pusztán hangvezérléssel, amit egy okostelefonon is el tudunk.

A Microsoft bejelentése szerint ők nem kívánnak saját autókat építeni, helyette nagy autógyártóknak adnak majd platformot, hogy hálózatba kapcsolódjanak. Mindezt egy nappal azután jelentették be, hogy a Google közölte, a Daimler és Hyundai cégek a Google Asszisztenst, a Ford pedig az Amazon Alexát építi be autóiba. Az Apple-nek pedig ott a CarPlay.

A Renault-Nissan még tavaly szeptemberben írta alá az egyezséget, év végén pedig nyilvánosan is elindul az előzetes program, amelynek keretén belül más gyártók is csatlakozhatnak.

A cég már a BMW-vel is megegyezett.

A cég beszélt azon tervéről is, hogy Cortana később újabb eszközökbe építené be, így hűtőbe, kenyérpirítóba, és termosztátokba, így az IoT-trendjét is meglovagolnák.