Vége a jó világnak a Microsoftnál

felhő felhőtárhely
Vágólapra másolva!
A Microsoft már elkezdte kiküldeni az értesítőket a tárhely-harmadolásról. Aki nem kattintott, búcsúzhat a gigáktól.
Vágólapra másolva!

"Megközelítőleg 90 nap múlva a OneDrive-on használható tárhely mérete 15 GB-ról 5 GB-ra változik" - ezt írta levelében a Microsoft azoknak a felhasználóknak, akik nem kérték külön, hogy őket ne érintse az ingyenesen használható tárhely csökkentése.

Elvész az ingyengiga

Náluk megszűnik az úgynevezett filmtekercs szolgáltatáshoz használható 15 gigabájtos bónusz tárhely is. Azok tehát, akik nem voltak elég éberek,

25 gigát buknak hamarosan.

A Microsoft a levélben azt írja, hogy a 90. nap után az adott felhasználó "túl fogja lépni a OneDrive-tárhelyére vonatkozó korlátot". Hogy ebben az esetben mi történik majd a felhasználó fájljaival, arról nem ír a cég. Nem lehet tudni tehát, hogy zárolják-e az adatokat, és csak pénzfizetés ellenében adnak újra hozzáférést a fájlokhoz, vagy egyszerűen törölnek valamit a tárhelyről.

Nem tudni, lesz az adatokkal Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Jens Wolf

Egy módon lehet csak időt nyerni: az átállás megkönnyítése érdekében egyéves ingyenes előfizetést lehet igényelni az "Office 365 Egyszemélyes verzió" nevű szolgáltatásra. Így a jelenleg megszüntetés alatt álló 15 gigás tárhelynél jóval nagyobb, egy terabájtos tárhelyhez juthat a felhasználó, de a lehetőség csak egy évi ingyenes.

Fizetni kell

A szolgáltatás ára jelenleg több mint húszezer forint, ha ez nem változik, akkor az egy év letelte után ennyit, vagy havonta 2099 forintot kell majd fizetni az adattárolásért.

Esetleg még lehet fizetni további OneDrive tárhelyért is. Magyarországon az 50 gigabájtos alapverzió jelenleg 540 forintba kerül havonta.