A számítógépnyúzó kocka? Ő lesz a Wall Street farkasa

Leonardo DiCaprio, A Wall Street farkasa
Vágólapra másolva!
Harmadával nőtt a havi átlagnettó az informatikai szektorban 2008 és 2015 között, az informatikusok fizetése lassan utoléri a pénzemberekét. Magyarországon ezen a két területen lehetett a legjobban keresni 2015-ben, az átlagos informatikus háromszor annyit vitt haza, mint az átlagos egészségügyis.
Vágólapra másolva!

A munkaerőhiány feltornázta a béreket az IT-szektorban: az ágazatban 2015-ben átlagosan 8-10 százalékkal emelkedtek a fizetések, a bankszektor után itt vannak a legmagasabb jövedelmek, mondta Horváth Ádám, az Informatikai Vállalkozások Szövetségének oktatási igazgatója a Világgazdaságnak.

A cégek egymás elől vadásszák le nemcsak a tapasztalt szakembereket, de már a friss diplomás kezdőkért is sorban állnak.

A szoftverfejlesztőknél junior pozícióban bruttó 410 ezer forint körül alakulnak a bérek, a ranglétrán feljebb lépegetve már 600–900 ezer között mozognak a fizetések. A vezető állásokban jellemzően havi 1,1 milliót lehet keresni,

Harmadával nőttek a bérek 2008 óta

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint

2015-ben az IT-szektorban 301 ezer forint volt az átlagos havi nettó fizetés,

vagyis ennyit vihetett haza a szektor átlagdolgozója. 2008-ban az átlagos informatikus még csak 197 ezer forintot vitt haza, vagyis a szektorban harmadával nőttek a nettó bérek nyolc év alatt.

Pár év alatt harmadával nőttek az informatikusbérek Forrás: ProVideo

Lassan utolérik a pénzembereket

Magyarországon

csak a pénzügyi és biztosítási szektorban magasabbak a fizetések, mint az IT-szektorban:

2015-ben az átlagnettó 324 ezer forint volt, 2008-ban 231 ezer forint. Vagyis a bankárok sem panaszkodhatnak, ami a fizetésük növekedését illeti, de ahogy az alábbi grafikonon jól látszik, az informatikusbérek lassan lehagyják a bankárbéreket:

Az egészségügyben alacsonyak a bérek

A fenti grafikonból az is jól látszik, hogy aki magas fizetést akar a gyerekének, az jobban teszi, ha nem a tanári pálya vagy az egészségügy felé terelgeti, hanem

tabletet nyom a kezébe, és elkezd vele Java-nyelven beszélni.

Az oktatásban 2013 óta nő az átlagkereset, de nem jobban, mint a piaci alapon működő szektorokban, és 2015-ben az átlagnettó alig több mint a fele volt a pénzügyi szektorénak. Az egészségügyben pedig az utóbbi években csak stagnált az átlagnettó, a 2008-as 110 ezer forinthoz képest pedig csökkent 2015-re, 14 ezer forinttal.