A kis lánctalpas robot lesz az új magyar siker?

codie robot hacker
Vágólapra másolva!
Codie játékosan segít a gyerekeknek elsajátítani a programozás alapjait. Olyan mint egy oktatóprogram, csak nem a képernyőn, hanem a valóságban vezérelhetünk egy robotot.
Vágólapra másolva!

Mától bárki megveheti a magyar fejlesztésű, többszörösen díjnyertes Codie oktatórobotot, a csapat ugyanis elindította kampányát az IndieGogo felületén. A misszió célja, hogy játszva tanítsák meg a gyerekeknek a programozás és számítógéptudomány alapjait.

A gyerek dönt, mit csinál a robot

A kis lánctalpas robotot egy mobilalkalmazással lehet vezérelni és programozni is. Az ötlet maga nagyon hasonlít a Comenius Logo oktatóprogramra, csak nem egy teknőst kell a képernyőn irányítani, hanem egy valódi robotot.

A színes felületen bárki könnyen megadhatja, mi legyen a szerkezet feladata különböző helyzetekben. Az egyedileg fejlesztett programozási nyelv akcióblokkokba szervezi a robotika kódját: megadhatjuk, mi történjen, ha szabad az út Codie előtt, és mi legyen, ha akadályt észlel.

A gyerekek így pár perc alatt egy okostelefonon megírhatják első programjaikat. Az app segítségével egyre bonyolultabb programozási nyelveket sajátíthatnak el, együtt fejlődnek a robottal. Leírásában elsősorban a 8-12 éves korosztálynak ajánlják, de akár már óvodás kortól használható, és azoknak is segíthet, akik most ismerkednek a kódolással.

A lánctalpas robot követi a kiadott parancsokat Forrás: Codie

Felszerelték, mint egy okosórát

Maga a robot egy erős, préselt fából készült borítást kapott, apró lánctalpakon halad előre. A könnyű vezérelhetőség érdekében összesen 8 szenzorral, köztük iránytűvel, giroszkóppal, gyorsulásmérővel és mozgásérzékelővel is felszerelték. A fény alapján tudja, milyen napszak van, így ébresztőóraként is funkcionálhat, a megadott lépésekkel pedig akár táncolni is megtaníthatunk vele egy társaságot.

A telefonhoz Bluetoothon keresztül csatlakozik. Saját, 1800 milliamperórás akkumulátora van. Mind a mobilszoftver, mind a robot a magyar csapat munkáját dícséri.

"Szerintünk a kódolás tanulásának nem kell megállnia a képernyő szélénél."

Ezt Lipécz Ádám, a Codie Labs társalapítója mondta. "Codie-val a gyerekek egyszerűen alkothatnak programokat, és azonnali visszajelzést kapnak a robot reakcióin keresztül." Ráadásul nem csak a programozás, de a logikus gondolkodásmód és problémamegoldási képesség elsajátításában is segítheti a fiatalokat.

Hatalmas átalakuláson ment keresztül Forrás: Codie

Ötvenezerért lehet a miénk

A teljes szett, a robot és az alkalmazás 169 dollárba, azaz 47 ezer forintba kerül, de a legelső vásárlók olcsóbban hozzájuthatnak. A tervek szerint ősszel szállítják ki őket. A mindössze 2013-ban alapított startup célja, hogy 75 ezert dollárt gyűjtsön a kampány során, ebből finanszíroznák a sorozatgyártást.

A projektet egyebek között Európa legnagyobb startuprendezvényén, a májusi Pioneers Fesztiválon is bemutatják, ahol a körülbelül 3500 fős közönség mellett 250 világszinten is elismert befektető is megismerheti.

A gyerekek játékosan tanulnak Forrás: Codie