Milliókat herdált el az FBI hibás drónokra

drón reaper francia hadsereg
A franciák Malin Reaper drónokat is bevetettek
Vágólapra másolva!
Úgy tűnik, a drónok nem teszik hatékonyabbá a titkosszolgálatok munkáját, a hivatalok mégis milliókat szórnak el újabb és újabb drónok megvásárlására.
Vágólapra másolva!

Mint az amerikai Igazságügyi Hivatal belső auditjából kiderült, a titkosszogálatok és más hatósági szervek számára még mindig problémát okoz a drónprogram igazgatása: milliókat költenek el pilóta nélküli repülőgépek megvásárlására, miközben azok vagy nem teszik hatékonyabbá a munkát, vagy ami még rosszabb: működésképetelen is.

Szórják ki a pénzt az ablakon

Bár az FBI 2004-2013 között csak 13 alkalommal használt drónt (akkor viszont bírói felhatalmazás nélkül), mégis 3 millió dollárt, azaz több mint 830 millió forintot elköltött 34 drón, és a hozzájuk tartozó állomások megvásárlására. A drónok fele azonban működésképtelen, arról nem is beszélve, hogy a Szövetségi Nyomozóirodának mindössze két pilóta áll rendelkezésére a 17 drón működtetésére.

A második legnagyobb drónparkkal rendelkező ügynökség az ATF, amely az alkohol, dohányárú és lőfegyverek Egyesült Államokba való illegális behozatala és forgalma ellen küzd. Az iroda 600 ezer dollárt költött el 6 drónra, és hozzájuk tartozó felszerelésre, melyekről végül kiderült, alkalmatlanok a bevetésre: vagy nem tudtak elég időt a levegőben maradni, vagy megbízhatatlanok voltak különböző időjárási körülmények között, esetleg technikai hibákkal küzdöttek.

Az ATF hát úgy döntött, megszabadul tőlük, a tengerészgyalogság nyomozó hivatalának passzolták le mind a hat szerkezetet, majd az azt követő héten újabb öt drónt vettek 15 ezer dollárért. Ezek a megfelelő engedély hiányában még nem tudtak felszállni.

A NAV hasonló okokból, a cigarettacsempészet elleni küzdelem erősítésére 19,79 millió forint költ drónok megvásárlására. Kérdés, hogy ha amerikai kollégáiknak nem vált be a módszer, a magyar adóhivatalnak sikeresebb lesz-e a program?

Zéró eredmény: minek erőltetik?

A mostani jelentés elég elszomorító annak fényében, hogy a Pentagon februárban már elmarasztalta az amerikai légierőt is, amiért átgondolatlanul vásárolt drónokat, az adófizetők 8,8 millió dollárját vesztegetve el. Három hónapja pedig a Nemzetvédelmi HIvatal állapította meg, hogy a határvédelmi drónprogram az elmúlt nyolc évben teljesen eredménytelen bizonyult.