Veszélyes, ha egy két lábon járó kütyü az ember

robot kiborg kar nő implantátum
Vágólapra másolva!
Milyen kockázatokat rejt magában a biohacking, amikor a bőrünk alá is bekúsznak a gépek?
Vágólapra másolva!

A Kaspersky Lab és a BioNyfiken biohacking közösség azt vizsgálta, milyen következményekkel járhat, ha az internet egyre inkább a részünkké válik. Mi történik, ha a privát kulcsunk a bőrünk alatt található? Ha valaki kezet fog velünk, akkor a virtuális másolatunkká válhat? Követhet valaki, bárhová is megyünk?

Orvosi és okos lapkák

Ma már nem kell hollywoodi kasszasikereket nézni vagy sci-fi regényeket olvasni ahhoz, hogy implantátummal ellátott emberrel találkozzunk. A beültethető segédeszközök - mint a pacemaker, az inzulinpumpa, a hallókészülék és agyat stimuláló rendszerek - egyre szélesebb körben válnak elfogadottá.

Vannak, akik azonban nem egészségügyi okokból, hanem kényelmi szempontból ültetnek be a bőrük alá okoseszközöket, chipeket, lapkákat. Így egyetlen kézmozdulattal zárakat nyithatnak ki, vásárlásokat végezhetnek és hozzáférhetnek számítógépes rendszerekhez. Jogosan merül fel a kérdés, aggódni kell-e amiatt, hogy egyre több személyes, ellopható adatot tárolunk a testünkben?

Olyan, mint egy tetoválás

A BioNyfiken élenjár abban, hogy elfogadtassa a tömegekkel a beültetett chipek használatát. Véleményük szerint egy bőr alatt elhelyezett okos implantátum hordása nem sokban különbözik egy fülbevaló vagy egy tetoválás viselésétől, és egyre többen fognak felszerelkezni NFC-kompatibilis implantátumokkal.

A fő trend az, hogy előbb gyorsan piacra viszik a termékeket, és a biztonsági szempontokkal csak utólag foglalkoznak, vagy egyáltalán nem veszik figyelembe. Bár az okos implantátumok régóta megjelennek a scifi művekben, a mindennapi következményekkel kevesen foglalkoznak. A nyfiken szó kíváncsit jelent svédül, és amikor ezeknek a kérdéseknek a megválaszolására kerítünk sort, mi is nagyon kíváncsivá válunk - mondta Patrick Mylund Nielsen, a Kaspersky Lab vezető biztonsági kutatója.

Rendkívüli, mint az első PC

"Az okos implantátumok megjelenését az ember-gép interakció fontos mérföldkövének tartom, amelynek jelentősége hasonló az első windowsos munkaasztal vagy az első érintőképernyő bemutatásához. Az érintéssel történő azonosítás természetes módszer az emberek számára, a PIN kód és a jelszó nem az. Minden újabb eszköz, legyen az egy kulcscsomó vagy mágneskártya, amit magunkkal kell vinnünk az azonosításhoz, csak egy újabb felesleges tárgy, amely összekuszálja az életünket.”

Megvizsgálnak minden kockázati tényezőt

A közös, nyílt kutatási projekt célja, hogy ezen chipek sérülékenységének feltárása mindennapos használat közben, illetve azonosítani kivédésük módját. Svédországban már számos olyan épület található, mint az Epicenter, ahol rendszeresen használnak NFC-lapkákat kiváltva ezzel más eszközöket.

Maga Eugune Kaspersky, a cég elnöke és vezérigazgatója nem szereltetné fel magát ilyen chippel, ugyanakkor megérti, hogy a technológiai fejlődést nem lehet megállítani. Remélik, hogy a kutatók nem találnak majd aggodalomra okot adó problémát, mindenesetre biztosra akarnak menni, hogy még elterjedése előtt megvizsgálják a viselés összes lehetséges következményét.