Fejszével verték szét a GPS-műholdat

gps műhold
Vágólapra másolva!
Szélsőséges aktivisták még egy laboratóriumban támadtak a készülő globális helymeghatározó rendszer alapjaira.
Vágólapra másolva!

Nem sok híja volt annak, hogy meghiúsuljon a globális helymeghatározó rendszer, szélsőséges aktivisták támadtak a műholdakra még a földi laboratóriumban. Kevesek által ismert érdekes sztorival szolgál az amerikai globális helymeghatározó rendszer, a GPS történetét bemutató cikkében a The Atlantic magazin online kiadása.

Hatvanszor csapott le a műholdra

A cikkből kiderül, hogy az Öbölháborút követő évben amerikai aktivisták próbálták ellehetetleníteni a GPS-rendszer működését. Keith Kjoller és Peter Lumsdaine képes volt bejutni a műholdakat gyártó Rockwell International kaliforniai Seal Beachen lévő központjának két tisztaszobájába is.

GPS-műhold Forrás: Wikimedia Commons



A termekben összesen kilenc műhold állt összeszerelés alatt, Lumsdaine azonban csak az egyik szatellitben tudott kárt tenni: a nála lévő fejszével a vizsgálatok szerint hatvanszor csapott le a berendezésre, mielőtt társával előtt letartóztatták a rendőrök.

Börtön járt a szétvert műholdért

Kjoller és Lumsdaine másfél és kétéves börtönbüntetést kaptak akciójukért, amellyel a bíróság szerint kétmillió dolláros kárt okoztak kormányzati tulajdonban.

Az aktivisták egyébként a "Harriet Tubman-Sarah Connor Brigád" nevű polgári engedetlenségi mozgalom nevében jártak el, amely egy afroamerikai polgári aktivistáról és a Terminátor-filmek női főszereplőjéről kapta a nevét.

Az Öbölháború ellen tiltakoztak

Az aktivisták azért látak ellenséget a GPS-ben, mert az kulcsszerepet játszott az 1991 januárjában és februárban zajló Öbölháborúban. A Kuvait iraki megszállása ellen indított ENSZ-támadása során ugyanis a GPS-rendszer segítségével lehetett pontos rakétacsapásokat indítani az iraki csapatokra. Ekkor már az amerikai katonák is használtak GPS-helymeghatározó berendezéseket, bár az Atlantic szerint 1991-ben a rendszer még nem volt teljes, így csak bizonyos időpontokban lehetett használni.

Az Aegis-rendszer rakétájával lőnek ki egy használaton kívüli megfigyelőműholdat Forrás: AFP/Ho



Lumsdaine akkor úgy nyilatkozott, hogy a Sivatagi vihar nevű hadművelet során a GPS-rendszer használatával tették tönkre az irakiak elektromos infrastruktúráját és vízellátását is. Az aktivisták akkori nyilatkozatai szerint ez az akció volt minden idők legtöbb civil áldozatával járó akciója.

Már rég nem csak katonai rendszer volt

Az amerikai aktivisták 1992-es akciója idején az amerikai GPS-t már nem kizárólag katonai célokra lehetett használni, bár átlagemberek körében csak sok évvel később vált elterjedtté a technológia.

A kezdetben kizárólag az amerikai nukleáris csapásmérő eről szigorúan titkos technológiája volt, ám Ronald Reagan elnök a Korean Air Lines Boeing 747-esének 1983-as tragédiája után polgári célokra is engedélyezte annak használatát. Az utasszállító gépet a szovjet légvédelem egyik elfogóvadásza lőtte le, miután a külföldi gép véletlenül szovjet légtérbe tévedt - mert - még nem GPS-en alapuló - navigációs rendszere rosszul volt beállítva.

Hogyan lehetne ma működésképtelenné tenni a GPS-szolgáltatást? Már ma is léteznek olyan speciális fegyverek, amelyek a Föld körül keringő szatelliteket képesek megsemmisíteni. Az amerikai hadsereg egyik cirkálójáról már sikeresen indítottak egy olyan rakétát, amellyel sikeresen kilőttek egy meghibásodott műholdat, de Kína is rendelkezik erre alkalmas technológiával.