Búcsút inthetünk az Internet Explorernek

microsoft bill gates internet explorer
Vágólapra másolva!
A Windows 10 böngészője új nevet kap. Új márkát épít köré a Microsoft.
Vágólapra másolva!

A Microsoft hivatalosan is megerősítette, hogy új névvel érkezik a Windows 10 operációs rendszer böngészője, amelyet Project Spartan kódnév alatt fejlesztenek a háttérben. Mint Chris Capossela, a Microsoft marketingigazgatója elmondta, továbbra is lesz lehetőség a sokak által gyűlölt Internet Explorert használni, a jövőben azonban az új böngészőn keresztül érik el a világhálót a felhasználók - a browsernek azonban még nevet kell adni.

A Windows 10 új böngészője még nem kapott nevet Forrás: Microsoft

A cég rengeteg időt és energiát fektetett abba az elmúlt években, hogy az Internet Explorerről kialakult negatív képet eloszlassa, pozitív irányba mozdítsa - sikertelenül. A böngészőért felelős igazgató decemberben hagyta hátra a Microsoftot.

Nem lehet megmenteni

A redmondiak most új márkát akarnak kiépíteni, új nevet adni az új felületnek, amely radikálisan eltér az eddig megszokottól. Brit Chrome-felhasználókkal végzett kutatásaik is arra a megállapításra jutottak, hogy ha a Microsoft szócska szerepel a böngésző nevében az sokkal vonzóbb az embereknek, mint az Internet Explorer kifejezés.

Az Internet Explorer név nem túl csábító Forrás: Microsoft

A korábbi bemutató szerint a project Spartan böngésző teljesen új, szupergyors alapokon nyugszik, és remekül lehet benne cikkeket és blogbejegyzések részleteit bejelölni, kimásolni, majd egy bökéssel vagy klikkeléssel megosztani azt a közösségi oldalakon, e-mailen vagy más csatornákon.

A browser végre tartalmaz olvasómódot is: ezt bekapcsolva az olvasott cikk szövegét emeli ki a program, eltüntetve a reklámokat és más zavaró objektumokat. Az oldalakat el is lehet menteni későbbre, akár offline módba is. A lista nem csak PC-n, de windowsos mobilokon is frissül, így bármelyik eszközök tudjuk folytatni az olvasást.