Az új Windows gigabájtokat spórol nekünk

Windows 10 teszt
Vágólapra másolva!
A Windows 8-nál jóval kevesebb helyet foglal majd a Windows 10 a háttértáron. A Microsoft elmagyarázta, hogy ez miként lehetséges.
Vágólapra másolva!

Miután a táblagépek és a laptopok közötti határ egyre inkább elmosódik, a Microsoftnak versenyképesnek kell maradnia a mobil eszközökön futó Apple iOS-szel és a Google Androiddal is.

Egyre jobban zsugorodik a Windows

Nem véletlen, hogy míg a Windows 8 még legalább 32 gigabájtos háttértárral szerelt eszközt igényelt, a Windows 8.1 már akár 16 gigabájton is elfért úgy, hogy azon maradt hasznos terület.

Egy új, fejlettebb tömörítési eljárás alkalmazása révén tovább csökken a rendszer mérete a Windows 10-zel - számoltak be a szoftver fejlesztői hivatalos blogjukon. A rendszerfájlok betömörítésével kiadástól függően akár 1,5-2,6 gigabájttal kevesebb helyet foglal a Windows elődjénél. A táblagépek és laptopok és asztali PC-k mellett ez a lehetőség a Windows 10 okostelefonos kiadásába is belekerül.

Még néhány gigabájtot spórol

Fejlettebb módon működik az új Windows rendszerhelyreállító funkciója is. A Windows 8 esetében ahhoz, hogy telepítőlemez vagy pendrive nélkül lehessen újrahúzni a rendszert, egy külön partíción kellett tárolni a rendszer telepítőjének képfájlját.

Ennyivel kevesebb hely kell majd a Windows 10-nek Forrás: Microsoft



Erre a Windows esetében nem lesz szükség, így legalább négy gigabájt, bizonyos rendszereknél pedig 12 gigabájt tárhely is felszabadulhat. Ezt az újítást a Windows telefonos kiadásában már korábban megvalósították, a táblagépes és számítógépes változatban viszont újdonság lesz.

A Microsoft egy ábrát is készített a tipikus konfiguráción felszabaduló tárhelyről - 64 bites Windows 10 esetében. Ebből kiderül, hogy míg a Window 8.1-gyel egy 32 gigabájtos tárhelyű gépen 17,6 gigabájt szabad hely marad a rendszer telepítése után, a Windows 10-zel 24,2 gigabájt áll majd rendelkezésre a fájlok tárolására.