Lecsapott a hackerekre az Europol

repülőgép hacker europol
Dutch military plane with remains of the died passengers departures at northeastern Ukrainian city of Kharkiv on November 28, 2014. Six more coffins holding remains of the victims from downed Malaysia Airlines flight MH17 were on Friday flown out of east Ukraine for The Netherlands, officials said. Dutch and Ukrainian officials held a memorial ceremony at the airport in the city of Kharkiv for the last batch of human remains due to be transported this year. The Boeing passenger plane was blown out of the sky on July 17 over rebel-held territory in east Ukraine, killing all 298 people on board, 193 people from The Netherlands. AFP PHOTO/ SERGEY BOBOK
Vágólapra másolva!
Bankkártyaadatokat loptak és hamisítottak, rács mögé kerültek. Összehangolt akció keretében 118 bűnözőt fogott el az Europol.
Vágólapra másolva!

Száztizennyolc kiberbűnözőt vettek őrizetbe negyvenöt ország 84 repülőterén egy összehangolt akció keretében. A bűnszervezet lopott és hamisított bankkártyaadatokkal történő online repülőjegy-vásárlásra specializálódott - közölte az Europol.

Hatalmas a veszteség

A repülőjegyekkel való üzérkedés sok esetben a kábítószer- és emberkereskedelmet segítette, mondta Troels Oertling, az Europol Kiberbűnözés elleni Európai Központjának (EC3) vezetője. Az összehangolt akciót négy hónapig készítették elő, a világ 49 titkosszolgálata, 60 légitársaság, a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA), illetve olyan pénzügyi intézetek vettek részt benne, mint a Visa, a Mastercard vagy az American Express. A műveletet az Europol, az Interpol és az Ameripol vezényelte le.

Az Europol adatai szerint naponta 800 alkalommal vásárolnak Európában repülőjegyeket lopott vagy hamis bankkártyával. A légitársaságoknak becslések szerint egymilliárd dollárnyi veszteségük keletkezik évente.

Légiközlekedés terén nehéz az internetes csalásokat leleplezni Forrás: AFP/Sergey Bobok

Nehéz elfogni a csalókat

A légiközlekedés területén az internetes csalás nyomára bukkanni rendkívül nehéz: az Europol 281 gyanús tranzakciót figyelt meg. A repülőjegyeket általában más néven foglalják le, mint amely a bankkártyán szerepel, emellett a csalók általában az utolsó pillanatban veszik meg őket. Mivel minden egyes repülőjegy-vásárlást ellenőrizniük kell a bankoknak is, a rendőrség ezzel értékes időt veszít el. "Mire a csalók nyomára akadunk, ők már régen egy repülőgépen ülnek."

Oertling nem tudta megmondani, az elfogott kiberbűnözőkkel mekkora veszteségtől kímélték meg a légitársaságokat, azonban közölte, hogy a legmagasabb szintekig sikerült felszámolni a bűnszervezetet. "Végre felfejlődtünk 2.0-ás vezióra: képesek vagyunk határokon átnyúló közös munkára. Nagyszerű példája ez a rendőrség és a magánszektor együttműködésének a kiberbűnözés elleni harc terén."