A világ legjobban védett háza

fehér ház white house
Washington, 2013. július 4. Barack Obama amerikai elnök felesége, Michelle Obama társaságában köszönti a függetlenség napi ünnepségen összegyűlt vendégeket a washingtoni Fehér Ház déli szárnyának erkélyéről 2013. július 4-én. (MTI/EPA/Pool/Ron Sachs)
Vágólapra másolva!
Csúcstechnika, őrök és kutyák vannak belül, mégis be lehet lógni. Hogyan őrzik a Fehér Házat? Az Origo Washingtonban tartózkodó munkatarsanak írása. 
Vágólapra másolva!

Az elmúlt hetek botrányai után talán nehéz elhinni, hogy a mindenkori amerikai elnök lakó- és munkahelyét, a washingtoni Pennsylvania Avenue 1600 szám alatt álló Fehér Házat minden más épületnél jobban őrzik.

Szeptember végén este fél nyolc előtt az épület északi kerítésén mászott át Omar Gonzales. A titkosszolgálat két ügynöke meglátta őt, és fegyverrel próbálták megállásra bírni. Az ügynökök nem lőttek, mert úgy ítélték meg, hogy nincs nála fegyver. Gonzales azonban nem állt meg, a Fehér Ház nyitott ajtaján keresztül berohant az épület északi szárnyába. Eközben fellökte a nála jóval kisebb, az ajtónál szolgálatot teljesítő női tisztet, és egészen a Keleti Teremig jutott. Végül a Zöld Terem közelében vitte földre őt két rendőrtiszt és egy ügynök, akik megbilincselték. Egy nyolc centiméteres pengjéjű kést találtak nála.

Egyszerűen be lehet mászni Obamához?

Hogyan sikerült Gonzalesnek bejutnia az épületbe, ahonnan az amerikai elnök és családja nem sokkal korábban távozott? Mint kiderült, a kerítésnek annak a részén, ahol bemászott, nem voltak a felkapaszkodást meggátló, hegyes díszítések. Az érintett szakasz védelmére beosztott kutyás ügynök sem állt a helyzet magaslatán: ő az autójában ült, és a privát mobilján beszélgetett. Nem csupán a szolgálati rádió adását nem használta, de a második, tartalék taktikai rádió is hiányzott az övéről: azt az öltözőszekrényében hagyta.

Ez a kerítés hivatott megállítania behatolókat Forrás: AFP/Jim Watson



Ő már csak akkor értesült a behatolásról, amikor más ügynököket látott rohanni. Ekkor engedte csak el a különleges képzést kapott kutyáját, de ekkor már késő volt: a támadó eltűnt a Fehér Házban, mivel nem volt bezárva az épület egyik ajtaja, és a riasztórendszer is inaktív volt.

Még mindig a kutya a leghatékonyabb

A Fehér Ház épületét nem csak kutyák és az a titkosszolgálat ügynökei védik, habár ők a leglátványosabbak. Az épületet körbeölelő fekete acélkerítés a járműveket és az esetleg azokban lévő robbanószerkezeteket tartja távol. A kerítés az Omar Gonzaleshez hasonló behatolók mozgását is komolyan akadályozza. Elvben mire valaki sikeresen megmássza a kerítést, az ügynökök és kutyáik már várják őt a belső oldalon. Október 22-én például néhány lépésen belül megállították az őrkutyák a hívatlan vendéget.

A járművek ellen védenek azok a speciális, földből kiálló fémhengerek, melyek mélyen a talajba ágyazva akár nekik száguldó teherautókat is képesek megállítani. Ilyen hengereket lehet látni Budapesten, a Szabadság téri amerikai nagykövetség körül is.

Kamerákkal is jól fel van szerelve az épület Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Jim Bourg

Elméletileg egy nagyobb tömegű és sebességű lánctalpassal át lehet jutni rajtuk, de elég nehéz lenne egy harckocsival észrevétlenül eljutni fél Washingtonon keresztül. A Pennsylvania Avenue Fehér Ház előtti, a turisták által roppant kedvelt részét 1995-ben, az oklahomai bombatámadás után zárták le a gépjárműforgalom elől. Azóta ez az útszakasz a gyalogosoké, a fényképezkedő turistáké. Sokhelyütt mobil fémkerítések is folyamatosan kint vannak az utcán, így egy esemény kedvéért néhány perc alatt teljesen kiüríthető az utca.

Akik az elnököt védik

A Fehér Házon belül az elnök, az alelnök és a kormány fontos tagjait a titkosszolgálat - a Security Service - védi. A szervezetet eredetileg a pénz- és államkötvény-hamisítás, illetve a súlyos csalások ellen hozták létre.

A Secret Service munkatársai bármikor kiürítik a környéket Forrás: AFP/Paul J. Richards


Mára azonban a leglátványosabb feladatot az egyenruhában és a civil ruhában (már amenyire az öltöny és a fülhallgató vezetéke ennek minősül) végzett felügyeleti-védelmi feladatok teszik ki. A belvárosban, de Washington más részein is megszokott látvány a Secret Service feliratot viselő rendőrautó. Az emberek mellett kulcsfontosságú a kutyák alkalmazása is: nem csupán robbanóanyagot keresnek az érzékeny orrú négylábúak, de megfelelően alkalmazva általában övék a kerítést megmászók elfogásának dicsősége is.

Ahol a tetőről mesterlövészek csak figyelnek

A Fehér Ház tetején folyamatosan mesterlövészek állomásoznak, de elsődleges feladatuk nekik is a megfigyelés. Egy fegyveres támadás esetén joguk és kötelességük is a támadás elhárítása a náluk lévő nagy pontosságú és nagy hatótávolságú mesterlövész-puskákkal.

A felderítést segíti a Fehér Ház körül elhelyezett, éjjellátó funkcióval is felszerelt kamerák. Képüket folyamatosan figyelik a titkosszolgálat szakemberei, keresve a gyanús embereket, mozdulatokat, csomagokat. Kellően fejlett algoritmusokat használó számítógépes rendszerekkel a megfigyelés, a gyanús dolgok kiszűrése jelentős részben automatizálható is.

A tetőn általában mesterlövészek figyelnek Forrás: MTI/EPA/Pool/ISP/Ron Sachs



A Fehér Ház egy része bejárható a turisták számára is. Az előzetes regisztrációhoz kötött látogatás során több ponton is ellenőrzik a belépőket, ennek része a belépőket ellenőrző röntgenkapu. Emellett a leadott neveket is leellenőrzik a különböző állami adatbázisokban tárolt adatokkal.

Lézer, rakéta és vadászgép véd a levegőből

A levegőből érkező fenyegetéseket elsősorban a légtér korlátozott használatával igyekeznek elhárítani Washingtonban. Szükség esetén gyorsan a helyszínre érkeznek az alaposan felfegyverzett készültségi vadászgépek. Az évek során számos kisgépes pilóta tanulta meg, hogy a Fehér Ház környéke erősen védett terület. Mellettük általában egy F-16C Falcon tűnt fel, légiharcrakétákkal gazdagon felszerelve. Ilyen esetben a legközelebbi repülőtérre kísérik a behatoló repülőgépet, ahol már rendőrök és szövetségi ügynökök várják a figyelmetlen pilótát.

A 2003. február 10-én bevezetett intézkedéssel egy légvédelmi azonosító zónát határoztak meg Washington városa felett. Ide csak meghatározott célokkal lehet berepülni, ez elsősorban a kormányzati és rendőrségi helikopterforgalmat, egyes engedélyezett kereskedelmi repüléseket jelent. Már a zónát is csak azon pilóták közelíthetik megy egyáltalán, akik elvégezték az ehhez szükséges speciális tanfolyamot. Ha valaki mégis eltévedne, azt a vadászgépek mellett jelzőlézerek is várják: a gépre irányított lézernyaláb hullámhosszát úgy választották meg, hogy ne károsítsa az emberi szemeket.

Kívülről nem látszik, milyen sokan dolgoznak a Fehér Ház védelmén Forrás: Wikimedia Commons


Lehetőség van mobil légvédelmi rendszerek alkalmazására is, bár nem mindennapi látvány a Washington városában elhelyezett radarrendszer és rakétaindító állás. 2005-ben, George W. Bush második elnöki beiktatásánál részt vett a NASAMS légvédelmi rakétarendszer is. A rendszert az amerikai légierő specialistái kezelték.

Hiába lőnek rá gépkarabéllyal

Az épület utca felé néző ablakait golyóálló üvegből készítették el. Ennek védelmi képességeit legutóbb 2011. november 11-én este tesztelte Oscar R. Ortega-Hernandez.

A férfi a Constitution Avenue-n állt le gépkocsijával, majd az utasoldali ablakot leengedve legalább hét lövést adott le egy AK-47-es gépkarabélyból a Fehér Házra. A lövedékek közül az egyik egy ablakot talált el, egy másik az ablakkeretet, de egyik lövedék sem hatolt át.

Obama elnök épp belép a golyóálló üvegű ajtón Forrás: YURI GRIPAS / AFP


Az épület körüli, láthatatlan védelmi vonalak, mint a megfelelő felderítés, a titkosszolgálati munka nélkül a fizikai védelem is sokkal nehezebb, ha nem lehetetlen. Ugyanakkor nincs az a felderítés, mely mindent lát, az az elhárítás, ami mindent és mindenkit megfog, aki ártó szándékkal közeledik a Fehér Ház felé. A kutyáknak, az alaposan felfegyverzett titkosszolgálati tiszteknek, rendőröknek, a különböző fizikai akadályoknak továbbra is akad majd feladatuk.

Trautmann Balázs haditechnikai szakszerző a Magyar Honvéd és a Honvédelem.hu munkatársa.