Egy csomó kütyüt elrontott az Android 5.0

office microsoft telefon tablet android
Illusztráció
Vágólapra másolva!
Szoftverhibák miatt összeomolhatnak az androidos eszközök az új rendszerrel.
Vágólapra másolva!

A BBC híradása szerint egyes eszközökön problémákat okoz a Google legújabb mobilszoftverére, az Android 5.0-ra (Lollipop) való frissítést. Erre utalnak a Google terméktámogató fórumára érkező felhasználói bejegyzések.

Összeomlás és lassulás

Az új, egyébként sok hasznos újdonságot és szebb külsőt kínáló rendszer telepítése után a különböző eszközöket használók eltérő hibajelenségekről számolnak be. A Nexus 7 táblagépüket frissítők például arról, hogy táblájuk nagyon lassú lett, az appok gyakran összeomlanak rajta, a rendszer pedig időnként újraindul. Egy másik tulajdonosnál a képernyő automatikus elforgatása vált használhatatlanul lassúvá.

A Lollipop rendszer megújult zárolási képernyője Forrás: Google



A Lollipopra való frissítés során ráadásul azok az appok is eltűnnek, amelyek Adobe Air környezetben készültek, a rendszer pedig nem engedi őket újratelepíteni sem a Play appboltból. Ezt használja például a Machinarium című játék, illetve az Instaweather Pro nevű időjárásapp is. Az Adobe már jelezte a BBC-nek, hogy tud a hibáról, és a Google-lel közösen dolgozik annak elhárításán.

A ZDNet szerint más felhasználók szakadozó, rossz hangminőségű hívásokról, gyakran szétkapcsoló wifiről számolnak be a Lollipop frissítése után. Más esetekben az eszköz teljesen elnémult, nem szól a hangja. Az egyik felhasználó szerint gyakorlatilag használhatatlanná vált a tabletje a frissítés után.

Öröm az ürömben

Többen is úgy vélekednek a Google fórumán, hogy kár volt feltelepíteni a Lollipopot a készülékükre, mindenki másnak azt javasolják, várjon a frissítéssel addig, amíg a Google és a gyártók javítják a problémákat. Az Android esetében azért nehéz feladat megoldani a rendszerfrissítést, mert a szoftver milliónyi különböző gyártmányú kütyün fut - szemben az iOS-szel és a Windows Phone-nal. Gyakran még ugyanarra a készüléktípusra is más szoftver kerül aszerint, hogy azt mobilszolgáltatótól vagy gyártótól vásárolják: előbbi esetben az operátor felel a friss verzió teszteléséért.

Szerencsére a Google még néhány Nexus márkájú eszközhöz adta csak ki a frissítést. A készülékek zöméhez még tesztelik a gyártók az új szoftvert, és ez csak a következő hónapokban lesz elérhető a táblagépekhez és okostelefonokhoz. Bár ez azt jelentheti, hogy egyesek sokkal hamarabb juthatnak hozzá a Lollipophoz mint mások, a később frissítőknek meglesz az az előnyük, hogy egy hibamentesebb rendszerhez juthatnak. Miért lesz jobb az Android Lollipop? Erről korábbi cikkünkben olvashat.