Börtönbe kerül, mert kinyomtatott egy pisztolyt

ZigZag
Vágólapra másolva!
Két év börtönt kapott a működő pisztolyt 3D-ben nyomtató férfi.
Vágólapra másolva!

Japánban két év börtönbüntetésre ítélték Josimoto Imurát, a Shonan Institute of Technology korábbi alkalmazottját, aki működőképes lőfegyvereket állított elő 3D-nyomtató segítségével.

Hiába készült házilag, illegális

A férfit hétfőn az ügyében eljáró bíróság két év börtönbüntetésre ítélte azért, mert az interneten publikált egy olyan videót, amelyen bemutatja, hogyan lehet 3D-s nyomtatási technológia segítségével előállítani egy működő pisztolyt. A felvételen az is látható, hogy a pisztollyal hat darab, .38-as kaliberű pisztolylőszert ki is tud lőni.

Saját, műanyagból készült lőfegyverét egyébként ZigZagnek keresztelte el, és a videó mellett az előállításához szükséges tervfájlokat is közzétette.

ZigZag Forrás: Youtube

Imurát még májusban tartóztatta le a japán rendőrség, miután öt műanyagból készült, de működőképes fegyvert foglalt le a férfi otthonában. A Verge szerint a japán férfi valószínűleg a világon az első ember, aki egy fegyver nyomtatásáért kerül börtönbe.

Nem úszta meg

Az ügyészség három és fél év szabadságvesztést kért Imurára, akit a helyi fegyvertartási szabályok megsértésével vádolnak, de végül a bíróság csak két évet rótt ki a férfira.

Josimoto Imura maga egyébként elismerte a fegyverek kinyomtatását, de azt állította, nem tudta, hogy ezzel jogsértést követ el. A rendvédelmi szervek azért tartanak nagyon a kinyomtatható fegyverektől, mert műanyag alkatrészeik miatt nem érzékelik őket a fémdetektorok, ugyanakkor alkalmasak emberi élet kioltására. A japán férfi ítélete még nem emelkedett jogerőre, az ügyvédjével viszont még nem döntött arról, hogy meg akarja-e fellebbezni a mostani döntést – írja a Mashable.