Vágólapra másolva!
A Leica évfordulós modelljéről nem véletlenül maradt le az LCD. Olyan nehéz fotózni vele, mint egy filmes géppel.
Vágólapra másolva!

A legendás filmes fényképezőgép, a Leica M3 megjelenésének hatvanadik évfordulójára kiadott Leica M Edition 60 már digitális technológiát használ a képrögzítéshez, de a külső szemlélő számára mindez rejtve marad.

Olyan nehéz fotózni vele, mint egy analóg géppel

Az októberben boltokba kerülő digitális fényképezőgép hátlapjáról ugyanis teljes egészében hiányzik az LCD, amit normális esetben a fotók komponálására, a menü elérésére, vagy fotók visszanézésére lehet használni.

Leica M Edition 60 Forrás: Leica



Az évfordulós Leicával kizárólag a keresőn keresztül lehet fotózni, ahogy annak idején analóg elődjével is. A Leica szerint az előd mintájára készült digitális fényképezőgéppel ugyanolyan odafigyelést igényel a fotózás, mint annak idején az analóg előddel - írja a Verge.

A Leica szerint csak a képérzékelő szenzor és a járulékos elektronikák használják napjaink modern technológiáját. A hátlapi LCD helyére szándékosan került a fényérzékenység szabályozását biztosító tekerő, amivel az ISO-értéket lehet szabályozni 200 és 6400 között. A fényérzékenység szabályozásához az eredeti Leicában filmet kellett cserélni.

Leica M Edition 60 Forrás: Leica

Beállítjuk a fényerőt és a rekeszt

Az új, digitális modellel természetesen nem csupán 36 darab fényképet lehet készíteni, hiszen egy manapság használatos memóriakártyára ennél jóval több fotó elfér.

Viszont a záridő hosszát és a rekesz nyitottságának értékét hagyományos tekerőkkel lehet megadni, mint az analóg elődön. A Leica szerint ennek is megvan az előnye: ennél a típusnál nem vonja el a gép használójának figyelmét a bonyolult menürendszer a fotózástól.

Leica M Edition 60 Forrás: Leica



Bár a Leica még nem hozta nyilvánosságra az M Edition 60 modell árát, ebből a típusból mindössze hatszáz darab készül majd világszerte. Ezeket októbertől lehet majd megvenni 1.4-es fényerejű, 35 milliméteres Summilux objektívvel csomagolva.