Szeptember 30-án megnyomkodhatjuk a Windows 9-et

Satya Nadella, microsoft cortana, windows, microsoft asszisztens
SAN FRANCISCO, CA - APRIL 02: Microsoft CEO Satya Nadella demonstrates Cortana, a new digital personal assistant function for Windows phones, as he delivers a keynote address during the 2014 Microsoft Build developer conference on April 2, 2014 in San Francisco, California. Satya Nadella delivered the opening keynote to kick off the 2014 Microsoft Build developer conference which runs through April 4. Justin Sullivan/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
A Microsoft végre megmutatja, mivel próbálja kiváltani a balul elsült Windows 8-at.
Vágólapra másolva!

A Verge értesülései szerint a Microsoft szeptember 30-án fogja megtartani a Windows 8 utódjául szánt operációs rendszerének első hivatalos bemutatóját.

Kiderül, mitől lesz jobb a Windows 8-nál

Ez lesz az első alkalom, hogy a Microsoft hivatalosan beszél a Threshold, vagyis küszön, határérték kódnevet viselő új Windows képességeiről. A Verge szerint a dátum nincs kőbe vésve, mivel a szoftver fejlesztése jelenleg is folyamatban van, és a cég egy olyan verziót akar bemutatni, amely már kellően jól működik.

Az biztos, hogy szeptemberben még nem a végleges, hanem egy korai próbaverzió debütál a szoftverből, amelynek hivatalosan még neve sincs, de gyakorlatilag mindenki Windows 9-ként hivatkozik rá.

A Cortana digitális asszisztens jelenleg a Windows Phone része, magyarul azonban még nem tud Forrás: AFP/Justin Sullivan

Pár dolgot megváltoztatnak

A korábban kiszivárgott információk szerint a Windows 9-et egyszerűbb lesz használni érintőképernyő nélküli, hagyományos számítógépeken is. Ennek részeként kikerül belőle a képernyő jobb oldalán megjelenő Charms menü. A kezelőfelület egyéb részeit is megváltoztatják.

Azt még nem tudni, hogy a tesztverzióban is elérhető lesz-e, de az új Windowsba már bekerül a Cortana nevű beszédfelismerő technológia is. A Verge úgy tudja, hogy a közelgő sajtóbemutatón a Microsoft a Windows 9 legfontosabb újdonságait fogja bemutatni, ezt követően pedig elérhetővé tesz egy olyan tesztverziót a szoftverből, amelyet elsősorban fejlesztőknek, és fanatikus Windows-buherálóknak ajánlanak kipróbálásra. Az előző két Windowsból is készültek ilyen verziók, amelyeket általában a végleges verzió megjelenéséig lehet ingyenesen használni.