Origami napelem gyűjti az űrben az energiát

napelem nasa panel origami
A speciális napelem átmérője nyitott állapotban 25 méter lesz
Vágólapra másolva!
Speciális napelemet fejlesztettek ki az origami technikája alapján. A vékony és lapos konstrukciónak köszönhetően a panel a tizedére hajtogatható össze.
Vágólapra másolva!

A napelemek számára a világűr ideális helyszín: hiszen sem a felhők nem árnyékolnak, sem a nappalok és éjszakák váltakozása nem befolyásolja töltésüket. Az összegyűjtött energiát pedig vissza lehet sugározni a Földre.

Az egyetlen problémát a szállítás jelentette eddig: ha túl nagy a panel, túl sok helyet vesz el az űrhajón, túlzottan megnövelve a költségeket. Ha viszont kicsi a panel, nincs értelme kivinni az űrbe, mert nem állít elő elegendő energiát.

A speciális napelem átmérője nyitott állapotban 25 méter lesz Forrás: Mark A. Philbrick/BYU

A megoldás? Origami. A Brigham Young Egyetem és a NASA kutatói egy olyan koncepción dolgoznak, amellyel a napelem méretének tizedére hajtogatható össze, így a szállítás olcsó. Azonban az űrbe kiérve, a napelem kinyílik, hatalmas felületettel fogva be a nap sugarait.

A speciális napelem átmérője összecsukott állapotban 2,7 méter, majd ahogy kiér a világűrbe, a panel kinyílik 25 méter átmérőjű nagyságra. “Hatalmas, lapos, vékony struktúrában kellett gondolkodni. Az első, ami az eszembe jutott, az origami volt” - mondta a projekten dolgozó gépészmérnök, Brian Trease.

Virágszerűen nyílik ki és csukódik a panel Forrás: Mark A. Philbrick/BYU

Nem ez az első projekt, amelynek keretében az origami elvét használják fel az űrfelszerelés formálására. A kilencvenes években Miura Korjo japán asztrofizikus már elkészítette egy hasonló összehajtogatható napelem prototípusát, azonban akkor számos okból kifolyólag a projekt elakadt, nem folytatták.

A mostani kutatócsapat együtt dolgozik Robert Langgal, aki az újfajta origami egyik úttörő személyisége: a matematika és a mérnöki tudományok felhasználásával elképesztően összetett konstrukciókat alkot meg, amelyek nem csak látványosak, de hasznosak is.

Brian Tease, a NASA gépészmérnöke mutatja a fejlesztést Forrás: Mark A. Philbrick/BYU

“Fizikusként végzett, matematikus és mérnök, dolgozott a NASA-nál, majd hátrahagyta a hivatalt, hogy papírt hajtogasson. Mára egy világszinten elismert szakértő lett belőle” - mondta róla Tease.

A kifejlesztett origami napelemek az űrhajókat láthatják el energiával, ahogy meg van a lehetőség arra is, hogy a föld körül keringő űrállomásokon keresztül, mikrohullámok által visszajuttasák a földre az energiát.