Hiperszonikus rakétahordozót fejleszt Kína

Vágólapra másolva!
Másodjára próbálkozott atomfegyverek szállítására alkalmas hiperszonikus hordozóplatform röptetésével Kína, ez alkalommal sikertelenül.
Vágólapra másolva!

A tesztet augusztus második hetében végezték el az észak-kínai Sanhszi tartományban lévő rakéta- és műholdfelbocsátó központban.

A ballisztikus rakéták hordozására tervezett, papíron óránként 12 ezer kilométeres sebességet is elérő jármű nem sokkal indulása után darabokra hullott – számolt be a South China Morning Post hongkongi napilap a fegyveres erőkhöz közel álló forrásokra hivatkozva.

Az első, januári próba sikerrel járt.

Csak az amerikaiaknak van

Kínán kívül Oroszország és India fejleszt hasonló hordozóeszközt, de jelenleg egyedül az Egyesült Államok rendelkezik már kész, a gyakorlatban is bevethető hiperszonikus légi járművel.

Vang Hszü-tung, a kormány műholdakkal kapcsolatos tanácsadója szerint a rendszerre Kínának önvédelemből van szüksége, mert a rakétái gyengébbek az amerikai védelmi pajzsoknál, azokat pedig világszerte alkalmazzák.

Kína a saját statisztikái szerint tavaly minden korábbinál többet, 119,5 milliárd dollárt költött hadserege fejlesztésére, az Egyesült Államok szerint ugyanakkor a valós összeg ennél is magasabb, eléri a 145 milliárd dollárt.