Befejezte útját a stoppos robot

robot stoppos autó utazás Hitchbot
Hitchbot utazik Kanadában
Vágólapra másolva!
Befejezte több ezer kilométeres útját Hitchbot, a kanadai stoppos robot. Rengeteg barátra, rajongóra tett szert háromhetes kirándulása alatt. Csütörtökön ünneplik meg a teljesítményt. 
Vágólapra másolva!

Hitchbot, a kanai stoppos robot befejezte 6000 kilométer hosszú utazását, és még egy darabban van. A kis robot elérte Kanada nyugati partját: a csendes-óceáni Victoria, Brit Kolumbia tartomány fővárosáig jutott el az ország keleti csücskéből, Halifaxból. A távot körülbelül három hét alatt tette meg, július végén indították útnak gazdái: David Smith, a McMaster egyetem professzora, és kutatócsapata.

Hitchbot 6 ezer kilométert tett meg Kanadában Forrás: hitchbot.me

Hitchbot utolsó Twitter bejegyzésében azt írta: “Hajón vagyok, útban Victoria felé”. Csütörtökön tartanak egy ünnepséget a stoppos robot teljesítményét éltetni.

A torontói tudósok Hitchbot segítségével azt kívánták vizsgálni, hogy tudnak együtt élni a robotok és emberek. A projekt célja az volt, hogy végigutazza az országot, és közben tanulmányozza a kanadai kultúrát.

Testét szemetesládából, és hulladékból építették fel, a “központi agyat” egy műanyag búra védi. Arca egy LED képernyő, melyen a különböző hangulatokat tudja megjeleníteni, kamerájával pedig fotók és videók készítésére alkalmas. A tartalmakat meg tudja osztani a közösségi oldalakon is.

Hogy biztosan ne merüljön le, napelemmel szerelték fel, a sofőrök pedig a szivargyújtó segítségével tudják tölteni. Méretei alapján nagyjából egy hat éves gyerekkel egy magas.

Építettek bele 3G és Wifi hálózati eszközt, valamint GPS-t is, így figyelemmel lehetett kísérni útját a közösségi oldalakon, és a hivatalos portálon is. David Smith a Toronto Starnak elmndta, mindössze két percbe tellt, hogy Hitchbotot felvegyék autóval, miután július 27-én otthagyták az út szélén Halifaxban.

Hitchbot hatalmas népszerűségnek örvend, nem csak hazájában. A Facebookon több mint 40 ezer, míg a Twitteren 30 ezernél is több követője lett.