Magyar találmány forradalmasítja a legót

Így kell beszerelni a Smart Bricket egy legóautóba
Vágólapra másolva!
Mit tesz a magyar informatikus, ha elégedetlen az ajándékba kapott legódarujával? Saját vezérlést fejleszt hozzá. Az SBrick nevű okostelefonos kütyü lepipálja a dán gyártó saját távirányítóját is.
Vágólapra másolva!

A megszállott legóépítőket azért hozza lázba a magyar fejlesztésű kütyü, mert azzal az eddiginél sokkal hatékonyabban lehet távirányítani a legóból épített gépeket, mint a dán játékgyártó saját, nem túl szofisztikált vezérlőjével. Ma a Lego már rég nem csak egyszerű építőkockákat jelent, a cég már sok éve árusít összerakható, motoros járműveket és programozható robotokat is.

Ami még a Legónak sem jutott az eszébe

Pásztor Lénárd, a projekt informatikusként dolgozó egyik szülőatyja tavaly karácsonyra egy motoros legódarut kapott ajándékba: bár a bonyolult építmény több napon át tartó összeszerelése élvezetes volt, a kész szerkezettel nem volt túl elégedett, mivel nem lehetett elég ügyesen távvezérelni. Ez adta az alapötletet a saját vezérlés lefejlesztéséhez, Pásztor saját internetes cégénél ugyanis eleve dolgoztak egy online távvezérlőrendszeren, ezt kellett kissé átszabni a legós használathoz.


Nézze meg videón az SBricket működés közben!


A Lego cég ugyanis csak egy ma már kezdetlegesnek számító, infravörös távirányítót árusít a Technic néven árult járműveihez. A tévék távirányítójához hasonló megoldásnak több hátránya is van. Például muszáj a játék tetejére szerelni az érzékelőjét, hogy mindig képes legyen fogni a jeleket, erős napfényben azonban használhatatlanná válik, és hatótávolsága is csupán néhány méter. Ennél jóval hatékonyabb megoldások egyébként már évek óta elérhetők.

Az okostelefon a legó legjobb barátja

Ehhez képest a magyar fejlesztésű távvezérlő akár száz méteres távolságból is képes kommunikálni a csatlakozó legójárművel, mivel a rádióhullámokat használó Bluetooth szabványt használja - ebből is a legújabb, legalacsonyabb energiaigényű típus került a legóvezérlőbe.

Ez maga a SBrick (Smart Brick), a műanyag alkatrész belsejében van a jeladó Forrás: SBrick



Az első prototípusok építéséhez megoldás alapját képező Bluetooth-lapkát egy finn cégtől rendelték meg, az egyedi elektronikát pedig egy hazai céggel gyártatták, miután a kínai beszállítókkal nem voltak elégedettek. Az adóvevő műanyag háza ugyanazokkal a zuglói 3D-printerekkel készült, amelyeket korábban már bemutattunk az Origón. Ennek formája egyébként nem azonos a Lego által gyártott játékkockákkal, azt ugyanis szabadalom védi, de az SBrick is olyan méretben készül, hogy gond nélkül be lehet pattintani a motoros legójárművek belsejébe - tudtuk meg a fejlesztőktől.

Egy SBrickkel akár tizenhat legójárművet lehet vezérelni, így akár egyetlen személy képes levezényelni vele egy kisebb modellautós felvonulást is. Ha csak egy autóra van felszerelve, a bluetoothos kütyüvel 64 különböző funkciót lehet aktiválni. Ilyen sok funkcióra például a legóból készült kotrógép esetében van szükség, amelyen külön virtuális gombbal lehet állítani az index villogását, vagy a markolókanál emelését és döntését is. Az új vezérlővel akár interneten keresztül is lehet bármilyen legójárművet használni, az iOS-re, Androidra, és Windows Phone-ra egyaránt letölthető távirányító alkalmazás virtuális gombjait pedig a felhasználó oda helyezheti át, ahova csak szeretné.

Egy lakás árát már összekalapozták

Jelenleg tizenketten dolgoznak az SBrick fejlesztésén, a gyártáshoz szükséges tőkét pedig a Kickstarter nevű közösségi finanszírozóoldalon kezdték el gyűjteni nagyjából egy héttel ezelőtt. Már ennyi idő alatt tizenkétmillió forintnak megfelelő összeg gyűlt össze az érdeklődő netezőktől, ami a sorozatgyártás beindításához szükséges tőke fele.

Így kell beszerelni egy legóautóba Forrás: SBrick



Cikkünk megírásának néhány órájában csaknem egymillió forintnak megfelelő támogatás érkezett be az SBrick-esek Kickstarterére, ami azt valószínűsíti, hogy valószínűleg idő előtt el fogják érni a sorozatgyártás megkezdéséhez szükséges pénzmennyiséget.

Megőrülnek érte a legózók

Egy átlagos napon legalább kétszáz érdeklődő és támogató levele landol az SBrick e-mail fiókjában, ami azt jelzi, hogy a magyar fejlesztők fontos piaci résre bukkantak, pedig a termék sikere senkinek sem tűnik magától értetődőnek. Ebben persze az is segített, hogy a világ legnagyobb legós hírportáljain már a megjelenés másnapján cikkeztek a magyar távvezérlőről - mivel hasonló termék korábban nem létezett.

A legtöbben az iránt érdeklődnek, mi történik, ha nem gyűlik össze a közösségi tőke - ekkor egyébként visszakapják virtuális befektetéseik összegét. Sokan azonban már most új funkciókat, például a legógépek programozásának lehetőségeit kérik a fejlesztőktől, ennek megvalósítása azonban csak távolabbi terv, most még a gyártásra koncentrál a csapat.

Ez a lapka van legbelül Forrás: SBrick



Az első ötszáz megrendelő harminc fontért, vagyis 12 ezer forint körüli összegért juthat hozzá az SBrickhez a tervek szerint még a nyáron, a végleges termék novemberre várható. Bár a Legóval a magyar fejlesztők nincsenek kapcsolatban, bíznak abban, hogy sikerül valamilyen együttműködésre lépniük a dán játékgyártó céggel, amelyet egyébként pont az elektromos hajtású járművek, és a programozható robotok piacra dobása mentett meg a csődtől a kétezres évek elején.

Nem csak játékra való

Mint a fejlesztőktől megtudtuk, az SBrick nem csak legójátékokat képes vezérelni, hanem gyakorlatilag bármilyen elektronikai dolgot: modellautót, terepasztalt, vagy akár egy kávéfőző vagy mosógépet is tud vezérelni. Az internetes kommunikációra alkalmas lapkával például távolból ellenőrizhető, hol tart a mosás, vagy az internetn át ki-, és bekapcsolható bármilyen elektronikai berendezés.

A bluetoothos lapkával arra is képessé lehet tenni egy eszközt, hogy az hibajelentést küldjön saját állapotáról a gyártónak, így a szerelőnek elegendő egy adott alkatrésszel a helyszínre érkeznie a javításhoz, nem kell hosszasan vizsgálni a berendezést.