Jövőre érkezik a világ első családi robotja

Jibo, az első családi robot
Vágólapra másolva!
A Jibo nevű humanoid egy Pixar-rajzfilm karakterére hasonlít, tud fotózni és mesét is mond.
Vágólapra másolva!

Messze felülmúlta eredeti céljait, százezer helyett már most majdnem egymillió dollárt gyűjtött be az Indiegogo finanszírozó portálon a világ első családi robotját fejlesztő társaság, pedig kampányuk még le sem zárult.

Mesét mond, családi fotót készít

De mire is lesz képes Jibo, a 28 centiméter magas családi robot? A projekt bemutatkozó videója szerint felismeri a családtagok arcát, név szerint köszönt, és személyreszabott információkkal, üzenetekkel, emlékeztetőkkel lát el.

Jibo, az első családi robot Forrás: Origo

A gyerekeknek mesét mond, nem is akárhogyan: hangokkal, képekkel, mozgásokkal dobja fel a történetet. Kis kerek fekete “arcán” - egy érintőképernyőn - apró holdacskaként villan fel “szeme”, ha aktív üzemmódban van. Teste tele van szenzorokkal, így azt is érzékeli, ha megölelik, ekkor egy szívecske jelenik meg a képernyőn válaszul. Jibót nagyfelbontású kamerákkal szerelték fel, képeket is készíthet a családról, vagy videohívást bonyolít. Mikrofonjai 360 fokban veszik a hangot, a szoba bármely pontjáról beszélhetünk hozzá.

Videotelefonálni is lehet vele Forrás: Origo

Jibo wifin és Bluetoothon keresztül kapcsolódik a hálózatra. Agya az gyik legfejlettebb négymagos mobilprocesszor. Felsőtestét egy háromtengelyes mozgásvezérlő rendszer mozgatja, így bármely irányba el tud fordulni, vagy akár pörögni a törzse körül. Bár ellátták belső akkumulátorral, üzemideje elég rövid: elsősorban arra találták ki, hogy hálózatra legyen kapcsolva, de ha át kell szállítani egy másik szobába, minden további nélkül megtehetjük.

Ha most rendel, már jövőre lehet robotja

“A robotok egy új fajtáját akartuk létrehozni. Személyre szabott információkkal, alkalmazásokkal, szolgáltatásokkal, amely megkönnyíti a család mindennapjait, legyen szó ügyintézésről, oktatásról, az idősebb hozzátartozókról, vagy akik egészségügyi problémáktól szenvednek” - nyilatkozta Dr. Cynthia Breazeal, az MIT professzora, aki a robot egyik kiötlője. Azok, akik hozzájárultak a gyűjtéshez, s 499 dollárért vásároltak egy példányt a robotból, már 2015 őszén hozzájuthatnak új családtagjukhoz. Jibo hivatalosan 2016 elején kerül kereskedelmi forgalomba.