Megjelent a Nokia legfurcsább mobilja

Nokia X Nokia X android Nokia okostelefon Here navigáció dual-sim két sim-kártya Here Nokia X androidos okostelefon tesztfotók 2014. április 15-én
Vágólapra másolva!
Hogyan kerül Android egy Nokia telefonra? Hát alaposan kiherélve. Kipróbáltuk a rejtélyes, X nevű olcsó okosmobilt.
Vágólapra másolva!

Nem fogadtunk volna nagy összegben arra, hogy a Nokia 2014-ben a Google Androidját használó mobiltelefont dob piacra, hiszen a gyártó eddig a saját szoftvere mellett csak a Microsoft Windows Phone szoftverét használta, ráadásul a szoftveróriás épp felvásárolja a céget.

A kipróbálásra kölcsönkapott Nokia X-en csak a kijelző kávája fekete, az azt tokszerűen körbevevő műanyag hátlap élénk fűzöld színű. A gombokkal kifejezetten takarékoskodtak a tervezők, a hangerőszabályzón kívül csak egy bekapcsológomb, illetve a képernyő alatt egy "vissza" funkciót ellátó érintésérzékeny billentyű kapott helyett. A négycolos kijelzőméret miatt a telefon könnyen zsebre vágható, és fél kézzel sem nehéz használni. Bár a kijelző csak 800x480 pixeles felbontású, meglepően jó a képminősége, jól olvashatók rajta a menük.

A Nokia sem tudta egészen, mi fán terem az androidos mobil Fotó: Origo

Egyedül az érintőképernyő üvegén érezni, hogy olcsó mobillal van dolgunk, ez nem kopásálló, extra csúszós felületű szuperüvegből készült, mint a drága készülékeké. Ráadásul az érintésérzékelője csak egyszerre legfeljebb két ujjat tud érzékelni, ami ma már elég elavultnak számít, noha a használat során igazából nem észleltük hátrányát.

Higgye el, ez Android!

Persze a Microsoft sem bolond, hogy a versenytársa szekerét tolja, így nem meglepő, hogy a Nokia X-en futó szoftver a legkisebb mértékben sem hasonlít az androidos mobilokról ismertekre. Teljesen átszabták az Android kezelőfelületét is, hogy hasonló legyen a gyártó többi (drágább), Windows Phone-t futtató készülékeihez. Az Android alkalmazására azért volt szükség, mert a mobilos Windows elvileg nem működőképes nagyon fapados hardveren. Ennek ellentmond, hogy a gyártó tavalyi Lumia 520-as modellje az X-éhez nagyon hasonló paraméterekkel bír, ráadásul több tárhelyet és jobb kamerát kínál.

A Nokia X nyitóképernyője a windowséra hasonlít Fotó: Origo

Az X főképernyőjén a csempéhez hasonló, kisebbíthető és nagyobbítható ikonok vannak. Ezeket át lehet rendezni, törlésükkel azonban nemcsak a csempe, hanem maga az alkalmazás is törlődik az alapesetben csupán kicsivel több mint 1 gigabájtos szabad tárhelyből (az X+ nevű drágább modellhez majd jár egy 4 gigabájtos memóriakártya, és a rendszer futtatására használt memóriája is kicsivel nagyobb lesz.). A kétmagos, 1 gigahertzes lapka elboldogul az átalakított Androiddal, de azért akadásokra érdemes számítani: például a nyitóképernyőn rábökünk egy üzenetre, és az csak több másodperccel később nyílik meg - ez kétségkívül nem egy csúcsmodell.

Kigyomlálták a Google-t a bitek közül

Bár a rendszer alapját az Android 4.1-es verziója képezi, a nokiások ebből gyökeresen kiirtották az Google minden szolgáltatását. Ez egyben azt is jelenti, hogy hiába keresnénk rajta a Play szoftverboltot vagy a Google Térképet (ezt legfeljebb a böngészőben lehet megnyitni), de a készülék még a Google Címtárában tárolt telefonszámokat sem képes automatikusan importálni. A telefonszámok átköltöztetése szerencsére egy külsős fejlesztésű, ingyenes appal (Contacts Transfer, Inova IT) egyszerűen megoldható Bluetooth-kapcsolaton keresztül, de erre guglizás nélkül az átlagfelhasználó biztosan nem jönne rá.

A nyitóképernyő mellett a telefon kezelése is eltér a rendes Androidétól: a fő rendszerbeállításokat ugyanúgy a kijelző címsorát lehúzva lehet elérni, de van egy másik hasonló felület a programok saját konfigurálásához, ezt lentről felfele húzva lehet előhívni. Egyedi felület készült a zárolt képernyőhöz is, ahol mindig a legutóbbi aktivitások jelennek meg: például egy levél, nem fogadott hívás, facebookos üzenet.

Néhány fontos app már elérhető, de még sok hiányzik az X-ről Fotó: Origo

Ha az értesítőket jobbra húzzuk, azok megnyílnak az alkalmazásukban, balra húzva pedig törölhetők. Szerencsére külön be lehet állítani, hogy miről akarunk értesítéseket kapni, és miről nem: így például kikapcsolható, hogy az összes facebookos kommentről ilyen kiemelt felületen értesüljünk, míg a beérkező üzeneteket jelzi a telefon. Egy külön menüből egyben is elérhető az összes tevékenységünket, ebben egy idővonalon látszik egymás után minden: a hívások, üzenetek mellett a feltöltött fotók vagy feltelepített játékok listája is. Leírva elég idétlennek hangzik, de a valóságban praktikusan lehet használni.

Erre akkor nincsenek appok?

A Google Play hiánya miatt a Nokia X-re egy nagyságrenddel kevesebb app érhető el, mint a rendes androidos készülékekre, hiszen a Nokia saját appboltot készített a telefonhoz. Ebben számos ismert alkalmazás megtalálható, például a Facebook és a Facebook Messenger, a WheChat, a Viber és a Skype is. A hírolvasó appok közül csak a magyarok számára kevésbé praktikus Flipboardot találtuk meg. A játékok közül vannak ismertek – például az Angry Birds és a Sim City mobilkiadása –, de a gyenge hardver alapvetően nem játékra való. A dokumentumok megnyitásához érdemes külön letölteni az OfficeSuite Viewer nevű appot.

A Google Térképet ezen a telefonon csak a böngészőből lehet megnyitni, de a Nokia Here nevű saját navigációs szoftvere helyettesíti. Ennek az az előnye, hogy offline is használható, mivel a tipikusan egy-kétszáz megabájtos országtérképeket le lehet tölteni a telefonra a férfi vagy női gépi beszédhangokkal együtt. Ha nemcsak Magyarországot szeretnénk a zsebünkben magunkkal vinni, célszerű venni a telefonhoz egy legalább négy gigabájtos memóriakártyát, ami egy-két ezer forintos plusz költséget jelent. A beépített levelezővel gond nélkül hozzáférhetünk a Gmail-fiókunkhoz, ez azonban csak manuális levélellenőrzésre állítható be, a friss üzeneteket automatikusan a telefonra továbbító push e-mail szolgáltatás csak az Outlook (a Microsoft ingyenes levelezője) esetében érhető el.

A Here navigációs szoftver előnye az offline mód, hátránya, hogy a Google-énál butább a tömegközlekedős tervezője Fotó: Origo

Összességében nagyon sok fontos app hiányzik az X-ről (a Feedly hírolvasó és a magyar menetrendappok nagyon), de a Nokia szerint az alap Androidra írt alkalmazásokat minimális munkával elérhetővé lehet tenni a X telefonokon is, ezért várhatóan gyarapodni fog az appok köre.

Csak filmezni és fotózni ne kelljen

Arra, hogy a beépített kamerával jó minőségű felvételeket lehessen csinálni, sokan még a butatelefont használók közül is érzékenyek. Ők a Nokia X-ben bizonyosan csalódni fognak, ez a készülék ugyanis állóképből és videóból is csapnivaló minőséget produkál.

A 3 megapixeles beépített kamera fix fókuszú, tehát nem lehet vele élességet állítani egy adott arcra vagy tárgyra, és nincs villanója sem. Az állókép hatása egy akvarell festményre hasonlít, a mozgóképé pedig egy rejtett kamerás, kisfelbontású felvételre. Ehhez képest meglepő, hogy YouTube-klipeket egészen élvezhető visszanézni rajta, mert a beépített minihangszóró elég jól szól.

A zöld műanyag nem tok, hanem maga a hátlap Fotó: Origo

A csupán 1500 milliamperóra kapacitású akkumulátor nagyjából egynapos üzemidőt biztosít, de ha egész nap nyúznánk, érdemes töltőt vinni magunkkal, mert a nap végére könnyen lemerülhet, bár átlagos használat mellett azért csak esténként kell tölteni.

E sorok írásakor hivatalosan még nem lehet megvenni sehol a Nokia X-et itthon, de 40 ezer forintos – kártyafüggetlen – áron láttuk egy előrendelési árlistán. Ennyiért ez a telefon nem tűnik jó vételnek, hiszen ennél olcsóbban az X-nél fejlettebb LG Optimus L5 II telefont, vagy a Nokia Lumia 525-öst, esetleg valamelyik olcsóbb Samsung vagy Alcatel készüléket, vagy egy csomó no name kínai mobilt is meg lehet venni – hasonló képernyővel, több tárhellyel és jobb minőségű kamerával. Az X harmincezer forintos, vagy ennél olcsóbb áron lehet versenyképes a kezdő okostelefonosok körében.