A középkategóriás mobilok nagy magyar piaca

középkategóriás mobilok, mobil telefon, samsung
Samsung Galaxy Ace 3
Vágólapra másolva!
Az olcsó készülékek után megnéztük, milyen középkategóriás telefont vehet a szolgáltatóknál, ha már egy fél minimálbért rááldozna a vásárlásra.
Vágólapra másolva!

Vásárlási tanácsadó sorozatunkban ezúttal a középkategóriás telefonok piacát vizsgáltuk meg. Összegyűjtöttük, hogy ha kicsit nagyobb összeget, akár 40-50 ezer forintot is rááldozunk a vásárlásra, akkor milyen - nagyobb kijelzővel, erősebb processzorral vagy akkumulátorral rendelkező - készülékeket tudunk megvenni a hazai mobilcégek kínálatából.

Középkategóriás mobilok a Telenornál

A Telenor aktuális árlistáról az első belépő a Samsung Galaxy Trend Plus 44 ezer forintért. Ez a készülék külsejét tekintve teljes mértékben illeszkedik a dél-koreai gyártó termékvonalába. A telefont egy 1,2 gigahertzes processzorral, és viszonylag kevéske, 768 megabájt memóriával szerelték fel, hozzá pedig egy 4 colos WVGA-kijelző tartozik.

Samsung Trend Plus a lehető legolcsóbb középkategóriás választás Forrás: Samsung

Mindössze ezer forinttal kell többet kiadni, és egy jóval fiatalabb és vékonyabb készüléket, az LG L65 okostelefonhoz juthatunk hozzá. Ugyan a Trend Plushoz képest egy kissé súlyosabb, viszont jobb általános teljesítményt nyújt, és nagyobb, 1 gigabájtos memóriát építettek bele, ami több alkalmazás párhuzamos futtatásánál jól jöhet. Az LG telefonján Android KitKat fut, így nagy a valószínűsége, hogy a legújabb mobilszoftver is feltehetjük rá.

A gyorsabb mobilnetet kínáló LTE-, és bankkártya nélküli fizetést lehetővé tevő NFC-támogatással ellátott Samsung Galaxy Ace 3 a dél-koreai gyártó kínálatát gyarapítja. Ugyan az L65-nél régebbi, és 3 ezer forinttal drágább is, mégis érdemes ezt a készüléket választani, ha belefér a 48 ezer forintos összeg.

Bankkártyát kiváltó NFC-támogatást kapott a Samsung Galaxy Ace 3 Forrás: Samsung

Ha jobb kijelzőre és gyorsabb netre van szükségünk, akkor a 4,5 colos képernyővel rendelkező Samsung Galaxy Core LTE készüléket vehetjük meg 59 ezer forintét. Ha viszont a nagyobb teljesítmény számít, az LG F70 okostelefont már négymagos processzorral szerelték fel, ára pedig kártyafüggetlenül 62 ezer forint.

Középkategóriás mobilok a Telekomnál

A Telekom középkategóriás kínálata viszonylag hiányos. A Telenorhoz képest kicsit olcsóbban, 46 ezer forintért megvehetjük itt is a Samsung Galaxy Ace 3 telefont, ahogy akár az LG L65-öt is. Ezt követően egy nagyobb ugrás van az árban: három 61 ezer forintos készülék következik.

Akinek számít a fotó minősége, annak lehet érdekes a Lumia 635 Forrás: Nokia

A Lumia 635 a kakukktojás, hiszen nem androidos, hanem Windows Phone platformot futtat. A telefon a fotózás szerelmeseinek kiváló, de az alkalmazáskínálata még nem az igazi, így érdemes vásárlás előtt meggyőződni róla, hogy ez a későbbiekben nem jelent-e problémát.

Az LG-Samsung csatájából előbbi kerülhet ki győztesen: a vékony és elegáns F60-at ugyanis négymagos processzorral és LTE-támogatással látták el, profi képeket és full-HD felvételt is tud készíteni, szemben a Galaxy Express-szel. A tízezerrel drágább, 71 ezer forintért kínált LG G2 mini sem üti az F60 teljesítményét: “csupán” nagyobb felbontású, 4,7 colos IPS-panellel szerelték fel, és a kamera 5 helyett 8 megapixeles, tehát akinek fontos a fotók minősége, az gondolkodjon el a minin.

Gyorsabb mobilnetezést garantált az LTE-vel ellátott LG F60 Forrás: LG

Középkategóriás mobilok a Vodafone-nál

A dupla koppintással feloldható LG L70 nyitja a Vodafone középkategóriás kínálatát. A kezelhetőségben szuper telefon halovány gyenge hardvert kapott, viszont mindössze 43 ezerért hazavihetjük. Öt ezer forintért drágábban a Telekomnál kapható Lumia kistestvére, a különlegesebb 630 vehető meg, ami egy megfizethető és jó kamerás telefon, de 635-höz képest kimaradt még a mobilnetezést segítő LTE.

Az 58 ezer forintos Samsung Galaxy Ace 4 és Huawei Ascend G6 közül utóbbi oldalára billen a mérleg: 5 megapixeles szelfikamerája, a jobb elő- és hátlapi lencse, a nagyobb felbontású kijelző, illetve erősebb processzor mind mellette szól.

A búvárkodóknak kiváló a Sony vízálló készüléke, az Xperia M2 Aqua Forrás: Sony

A tudásához képest drága, 64 ezer forintért kapható a Samsung vízálló készüléke, az XCover II. Ha ragaszkodunk a búvárkodáshoz, inkább fizessünk kicsit többet, s egy sokkal újabb és ezáltal fejlettebb telefont, a Sony Xperia M2 Aquát vihetjük haza. Ugyanennyiért azonban eg LG G2 minit is válaszhatunk, a telekomos árnál olcsóbban, 68 ezer forintért.

A középkategóriába még épp becsúszik a 74 ezer forintért kapható Samsung Galaxy Express továbbfejlesztett változata, amelyet internetezésre hegyeztek ki és egy viszonylag jobb teljesítményű processzort is kapott.

Szolgáltatók szerint válogatunk

Válogatásunk alapját elsősorban a szolgáltatóknál feltöltőkártyás konstrukcióban elérhető készülékek alkotják, mert ezek árai közelítenek leginkább a kártyafüggetlen mobilokhoz. A válogatást szolgáltató szerint végezzük, hiszen a felhasználóknak a kötöttségek miatt általában ritkán van lehetősége a cégek között ugrálni. Sorozatunk első részében az olcsó, de még ár-érték arányban vételre érdemes telefonokat vettük sorra.