A Windows 10 egyelőre csak 8.5-nek tűnik

Windows 10 desktop
Vágólapra másolva!
Az új Windows a tesztverziója alapján még nem tűnik többnek egy megbuherált Windows 8-nál. Persze, még bőven nincs kész.
Vágólapra másolva!

Nemcsak az átlagembert, de még a szakértőket is meglepte, hogy a Microsoft kedden nem az előzetesen várt Windows 9-et mutatta be, hanem egyenesen a Windows 10-es verziójával rukkolt elő. A szoftvercég szerint annyira sok az újdonság benne, hogy vétek lenne a kilences verziószámot elpazarolni rá. Azt, hogy ez tényleg így van-e, korai megítélni, hiszen még csak a tesztverzió jelent meg belőle, ezt próbálta ki tesztelőnk szerda éjjel.

Mégis kellett az a Start menü

A telepítés nem kihívás, bár a Windows 8-nál sem volt az, a tesztverzió viszont nem tud magyarul, és a Windows 8-as programokat sem emeli át a régi rendszerből, a dokumentumokat és képeket viszont megőrzi abban az esetben, ha a gépen megtalálható egy korábbi Windows.

A Windows 10 Start menüje lehet széles Forrás: Origo

A sebességgel semmi baj, de a Windows 7 és 8, illetve az SSD-meghajtók elterjedése óta ezt már megszoktuk. Az első indításkor nem a nyolcas Windows indítóképernyője fogad, hanem a Windows asztala némileg átpofozott kiadásban. Újra itt a Start menü, nekem ez mindig a monitor jobb oldalára van húzva függőleges pozícióban. Hamar kiderül, hogy a bétában nem lehet átméretezni, csak akkor, ha a tálca vízszintes pozícióban van. Örömmel konstatáltam azt is, hogy a Windows 10 nem örökölte meg a 8-ból a sarokba húzott egérkurzorral előbukkanó menüket sem – ezek többségét a Windows 8-ban külön segédprogrammal tiltottam le, mert idegesítők voltak számomra.

Lehet tömzsi is Forrás: Origo

Mitől új a Start menü?

Attól, hogy most már bele lehet pakolni az appok csempéit, amelyek aktív információkat is megjeleníthetnek, például a levelezőapp kiírja a téglalapjába, hogy ki írt nekünk üzenetet. Csak függőlegesen lehet állítani a Start menü méretét, így az lehet hosszú és vékony, vagy széles és lapos is. A szélességet a belsejébe mentett csempék száma alapján állítja a Windows. Nem kötelező mindent a Start menübe pakolni, a tálcára továbbra is kitűzhetők a gyakran használt programok, például a böngésző vagy a zenelejátszó programok.

Egy ilyen nagy torony is lehet a Start menü Forrás: Origo

A Windows 8 sokat gyűlölt indítóképernyőjét sem irtották ki az új Windowsból, néhány almenü mélységben visszaállítható a beállítások között. De ha azt visszakapcsoljuk, a felület érzetre ugyanolyan lesz, mint a Windows 8-ban.

Két új gomb a tálcán

Nem csak a Start menü gombja került vissza a tálcára, két új gomb is van mellette: az egyikkel a kereső hívható elő – ez egyben a friss online híreket is megmutatja –, a másik pedig a futó alkalmazásokat listázza.

Ez utóbbival már virtuális asztalt is létre lehet hozni a Windowsban: ez az első próbák alapján leginkább a munkahelyen lesznek hasznos, de például otthon is elkülöníthetjük vele a privát és a munkacélra használt programokat.

Így mutatja a futó programokat a Start menü melletti új gomb. Alul a virtuális asztalok közül választhatunk Forrás: Origo

A Windows 10-ben a 8-as kiadásnál is könnyebb egy képernyőn elhelyezni több ablakot. Ha például a chatprogramot kirakjuk a szélre, a rendszer automatikusan felajánlja mellé a levelezőt vagy a böngészőt, csak mellé kell húzni az egérrel. Miután egyre jobban terjednek a nagyfelbontású képernyők, akár négyfelé is lehet osztani a hasznos munkateret.

A keresőgombnak egyelőre nem sok haszna van Forrás: Origo

Tovább könnyítik az eligazodást a virtuális asztalok: az egymáshoz passzoló programokat külön képernyőkre rendezhetjük, amelyekre bármikor átválthatunk akkor is, ha csak egy monitorunk van.

Viszlát, teljes képernyő!

Két év után a Microsoft rájött, hogy a felhasználókat bizony irritálja, ha minden megnyitott app teljes egészében elfoglalja a képernyőt, még akkor is, ha mondjuk csak az aktuális időjárást mutatja. A Windows 8-ban ugyan lehetett oldalra rendezni egy-egy appot a főképernyőn, de a kijelzőt leosztó funkció használata nehézkes volt, senki nem használta.

Már nem kötelező a teljes képernyő, sőt! Forrás: Origo

Nem meglepő, hogy a Windows 10-ben az előző rendszerre írt appok már ablakban is futtathatók, mint bármely hagyományos program, így nem foglalják el feltétlenül a teljes kijelzőt, csak ha magunk váltjuk őket ilyen nézetre.

Két éve majdnem ilyen a Windowsom

A fent felsorolt újdonságok fényét egyvalami rontja jócskán: az, hogy igazából külső fejlesztésű, néhány dolláros programokkal már a Windows 8-cal is megvalósíthatók.

A Windows 8.1-be telepített, nem hivatalos Start menü Forrás: Origo

Tesztelőnk már két éve a nagyjából 1200 forintba kerülő Start 8 programmal használ Start menüt a Windows 8-ban, az appok ablakban futtatását pedig a ModernMix program biztosítja ugyanennyiért a korábbi Windowsban. Virtuális asztalokat például a Dexpot nevű programmal a régebbi Windowsokban is létre lehet hozni.

Ez még csak tíz százalék

Joe Belfiore, a Windows-részleg vezetője külön videón magyarázza el a Windows 10 tesztelőinek, hogy a rendszer még korai fejlettségi állapotban van, és a felhasználók visszajelzései alapján fogják képességeit kialakítani.

Erre egyébként külön program is van, a Windows Feedback nevű alkalmazással bármilyen funkció működéséről megírhatjuk a véleményünket a Microsoftnak. Ez jó stratégiának tűnik, arra legalábbis biztosan jó lesz, hogy a szoftverbe ne kerüljenek olyan irritáló változtatások, mint a Windows 8-ba, amelyből a legtöbb megszokott dolgot kiirtották.

Nem érdemes csodát várni a Windows 10 tesztverziójától, ez majdnem ugyanolyan, mint a Windows 8, de az újdonságok jelentős részét valószínűleg még be sem jelentette a cég, így korai lenne akár leírni, akár túlzottan dicsérni a rendszert. Bizakodásra ad okot, hogy a Verge úgy tudja, hogy a most tesztelhető változat nagyjából a tíz százalékát tudja csak a jövőre megjelenő végleges kiadásnak.

Ön is kipróbálta a Windows 10 Technical Preview-t? Ossza meg velünk tapasztalatait a Facebookon vagy a [email protected] címen!