Miért jobb egy robot főnök?

Az Alpha Dog teherhordó robot
Vágólapra másolva!
Hatékonyabb és boldogabb az alkalmazott, ha egy robot adja ki az utasításokat, szabja meg a határidőt, szervezi a munkát.
Vágólapra másolva!

A robotok egyre több területen veszik át az emberek szerepét. A jövőt ugyan megjósolni nehéz, az automatizálásnak egyértelmű hatása lesz a munkaerő-piacra.

Az MIT tudósai azt vizsgálták laboratóriumi körülmények között, hogy hogyan tud ember és robot együttműködni. (Ugyanezen célból indították útnak Kanadában a stoppos robotot is egy művészeti projekt részeként.)

A kutatás keretében hárman dolgoztak együtt, egy szobában: egy robot és két ember. Három körülményt vizsgáltak: kéziirányítás (amikor egy ember adta ki a feladatokat), automata (amikor a robot adta ki a munkát), és félautomata (amikor az egyik ember magának adta ki, míg a robot a másik személynek a feladatokat).

Kimutatták, hogy a teljesen automatikus, robot által vezérelt munkafolyamat volt a leghatékonyabb, legsikeresebb. Sőt, az emberek számára is ez volt a legideálisabb. A résztvevők úgy nyilatkoztak, a robot "jobban megértette őket", és "növelte a csapat hatékonyságát".

A munkaerő elégedettségének és termelékenységének növelésére a legjobb megoldás, ha nagyobb autonómiát adunk a robotoknak, így az emberi munkatársak is gördülékenyebbek dolgoznak össze - mondta a kutatást végző PhD hallgató, Matthew Gombolay.

Hangsúlyozta, attól hogy kiborgoknak átengedjük az irányítást, nem jelenti, hogy átveszik a hatalmat. Úgy kell elképzelni a velük való munkát, hogy egy algoritmus osztja ki a feladatokat, határidőket, és koordinálja is a munkát. Ahelyett, hogy magunknak kéne időigényesen megtervezni a folyamatokat, a robot automatikusan elkészíti azt.

Az amerikai hadsereg már alkalmazza a teherhordó robotokat Forrás: U.S. Marine Corps/Sarah Dietz

Az algoritmus ráadásul képes menet közben újratervezni, azonnal új, változó határidőt szabni a feladatnak, ha például új elemmel bővül a munka, vagy az egyik gép meghibásodik. Ez egyértelmű előny az emberrel szemben, akinek az átszervezés általában időigényes.

A jövőben hasonló algoritmusok dolgoznának be az emberek keze alá: például a kórházakban a gyógyszerek, eszközök leltározását, újrarendelését végeznék, vagy drónok segítenék a kutatást a mentőalakulatok számára. Míg az építőiparban az ember-robot együttműködést lehetne kiaknázni.