Eltűnik az idegesítő menü az új Windowsból

Acer Iconia Windows 8
Vágólapra másolva!
Búcsút intenek a fejlesztők a képernyő jobb széléről előhúzható Charms menünek. Nem vált be.
Vágólapra másolva!

Mi az a Charms menü? Ez a Windows 8-ban az az álló kivitelű menü, amelyet a képernyő jobb oldalára lehet előhívni. Innen lehet elérni például a keresőt, a legfontosabb beállításokat, de egy második Start-gomb is található rajta. Ahogy a Windows 8 megjelenésekor készült cikkünkben is bemutattuk, ezt a menüt többféleképpen is elő lehetett hívni: egér használata esetén a kurzort kellett ehhez a sarokba vinni (ezért gyakran véletlenül is elő lehetett hívni),


Két éve így ismerkedtünk a Windows 8-cal

Nem könnyítette meg a Charms menü megkedvelését az sem, hogy még hivatalos magyar neve sem volt, legalábbis a Microsoft oktatóoldalán nyomát sem találjuk az elnevezésnek. A Charms menüt érintőképernyős gépeken praktikus használni, ott csak az ujjunkat kell jobbról balra pöccinteni a monitor szélén.

Az új Windowsban már nem lesz

A Winbeta értesülései szerint a készülő Windows 9-ben (ez még nem a szoftver hivatalos neve) az érintőképernyő nélküli PC-kre szánt felületről teljesen hiányozni fog a Charm felület. Azt még nem tudni biztosan, hogy teljesen kiirtják-e azt, az még lehetséges, hogy az érintőképernyős hibrid eszközökben megmarad, bár a ZDNet belső információi szerint az teljesen kiirtják a következő Windowsból.

Szerepét és funkcióit a jövőben az appok és programok címsorából elérő felület veszi át, a beállításokat pedig a főmenüből használhatják majd a felhasználók. Ha valaki most sem szeretné használni a Charms menüt, ingyenes programokkal le tudja azt tiltani, bár ez bizonyos appok használatát megnehezítheti.

A ZDNet úgy tudja, hogy a jövő tavaszra várt Windows 9-ben több virtuális asztal között lapozgathat majd a felhasználó. Hasonló funkció eddig a Mac OS X-ben és egyes Linuxokban már korábban is elérhető: mindegyik virtuális asztalon egy-egy célfeladathoz szükséges programokat lehet megnyitva tárolni.