Mire lesz jó valójában a 4G?

Vágólapra másolva!
Egy kávézó teraszán bármikor elérhető a HD-felbontású tévéadás, az autóban CD helyett személyre szabott online rádió szolgáltatja a zenét, a villamoson utazva műholdképes térképen nézzük meg az időjárást és azt, mikor kell átszállni. Ez csupán néhány kiragadott példa azokból a lehetőségekből, amelyeket a reklámok szerint a negyedik generációs mobiltelefónia biztosít. Az [origo] utánajárt annak, hogy a gyakorlatban mire lehet használni a 4G-t.
Vágólapra másolva!

A 4G-s mobilszolgáltatás a T-Mobile hálózatán indult el Magyarországon január első napján: az LTE néven is ismert technológia egyelőre csak a főváros tíz kerületében működik, de már bárki előfizethet rá, és csak kicsivel drágább a hagyományosnak számító 3G/HSPA-alapú szolgáltatások legdrágább díjcsomagjainál.

Öt-tizenöt megabites másodpercenkénti letöltési sebességet biztosító mobilinternetet a hazai nagyvárosok többségében már egy olcsó okostelefonnal is gond nélkül lehet használni, a 4G azonban akár ötven-száz megabites sebességre is képes. Joggal vetődik fel a kérdés, valóban égetően szükség van-e arra, hogy a netes videók azonnal induljanak el, és ne kelljen néhány másodpercig várni, amíg betöltődnek?

Nem a sebesség, a minőség a 4G lényege

Kiss Tamás, a Magyar Telekom hálózatfejlesztési ágazatvezetője az [origo]-nak elmondta, hogy a negyedik generációs mobiltechnológia legfőbb előnye az, hogy az ezzel lefedett területeken az otthoni vezetékes netkapcsolattal azonos minőségű internetet útközben is elérhetővé teszi. A 4G esetében nem az elérhető elméleti maximális sebesség jelenti az extrát, hanem az, hogy a szolgáltatók gazdaságosan képesek kiszolgálni az ügyfeleiket, ráadásul az előfizetők nagy tömegét is.

Ennek köszönhetően a 4G-vel nemcsak elméletileg, hanem a gyakorlatban is mindig gyorsan lehet majd internetezni, a rendszer akkor sem lesz zavaróan lassú, ha az azonos mobilcellát használók közül sokan nézegetnek YouTube-videókat. A 4G emellett lehetővé teszi azt is, hogy ne csak letölteni, de feltölteni is a jelenleginél nagyságrendekkel gyorsabban lehessen: segítségével a nagy méretű képeket vagy videókat is hamar el lehet küldeni a telefonról vagy laptopról mobilinterneten keresztül is.

Ezt már mobilinternetezéshez tervezték

A 3G és a 4G közötti technológiák között az egyik lényeges különbség, hogy míg a 3G-t jelentős részben beszédkommunikációra tervezték, az adatátviteli tulajdonságait pedig utólagos fejlesztésekkel javították fel, addig a 4G-t eleve kifejezetten jó minőségű mobilinternetes szolgáltatásokra szánják.

Az új techhnológiánál a korábbi probléma ellenkezője áll fent: a 4G-nél a beszédhívások kezelését fejlesztik utólag a szabványhoz, ezért a jelenleg kapható negyedik generációs eszközök is kizárólag adatforgalmazásra alkalmasak, hívásra nem. Egyelőre nem sok 4G-vel kompatibilis eszköz érhető el világszerte, a magyar T-Mobile kínálatában jelenleg csupán egyetlen fajta USB-s modemet lehet megvenni. Ez ráadásul vaskosabb kivitelű a 3G-s stickeknél, ami Kiss szerint részben annak köszönhető, hogy a benne lévő lapkák még az első generációk valamelyikéhez tartoznak, ráadásul a kütyübe a 2G-s és 3G-s alkatrészeket is be kellett építeni, hogy ha a felhasználó kiér a negyedik generáció lefedettségéből, akkor ha lassabban is, de továbbra is tudjon mobilinternetezni.

Forrás: T-Mobile
Forrás: T-Mobile

USB-s modem a laptopba: egyelőre még csak így lehet 4G-zni itthon

Az új generációs eszköz másik sajátossága, hogy a nagyobb elérhető sebesség érdekében nemcsak egy, hanem két antennát tartalmaz, így párhuzamosan két szálon is tud kommunikálni a bázisállomással. A 4G-s technológia az eddigi tapasztalatok szerint több energiát igényel - vagyis jobban meríti az akkumulátort - az előző generációs mobilnetes megoldásoknál. Erre a problémára a gyártóknak még megoldást kell találniuk, ezért nem támogatja a legtöbb eszköz, még a legújabb iPhone sem a negyedik generációs technológiát. Kiss Tamás szerint azonban várhatóan az év folyamán már Magyarországra is megérkeznek majd az első 4G-s okostelefonok és tabletek is.

Egyelőre prioritást élvez a főváros

A T-Mobile az idén a teljes fővárost le akarja fedni a negyedik generációs szolgáltatással, a vidéki városokban azonban még nem tudni, mikor lesz elérhető a technológia, a nagyvárosokon kívüli bevezetéshez ugyanis további frekvenciák szükségesek. Budapesten nagyon sűrűn vannak kiépítve a mobiltelefonos bázisállomások, ezért lehetett új hálózati eszközök beiktatásával elindítani a 4G-t, bár a hálózat maximális sebességét a rendelkezésre álló frekvenciák korlátozottsága miatt még nem lehet elérni.

Az ország kevésbé sűrűn lakott részeit az operátorok kevesebb bázisállomással fedik le, ehhez pedig az alacsonyabb - 800-900 megahertzes - rádiófrekvenciák ideálisak, mert ezek optimálisabban terjednek nagyobb területen - az 1800-1900 megahertzes frekvencia inkább nagyvárosok lefedésére alkalmas.

A T-Mobile fejlesztési mérföldkövei

1994 - a cég indulása még Westel 900 néven
2000 - elindult a WAP szolgáltatás, még percdíjjal vehető igénybe
2001 - elindult a GPRS szolgáltatás (10-50 kilobit/s-os elméleti sebesség)
2002 - világon először a cég hálózatán válik elérhetővé az MMS
2003 - mobilos mozijegyvásárlás és mobiltévé bevezetése
2004 - névváltás T-Mobile-ra
2005 - elindult a 3G szolgáltatás (384 kilobit/s-os névleges sebesség), és a mobilparkolás
2006 - elindult a HSDPA szolgáltatás, kezdetben 1,8, később 3,6 megabit/s-os elméleti maximális letöltési sebességgel
2007 - a HSDPA elméleti sebessége 7,2 megabit/s-ra emelkedik
2010 - HSPA+ technológia bevezetése, az elméleti max. letöltési sebesség 21 megabit/s-ra nő
2012 - elindult a 4G szolgáltatás (60 megabit/s-os elméleti max. letöltési sebesség)



Később a falvakba is eljuthat a gyors mobilnet

A 4G-s mobilinternet vidéki elterjesztéséhez szükséges frekvenciák egyikének árverése jelenleg folyik, a másikat azonban még az analóg tévéadások továbbítására használják. Ezeket a frekvenciákat azonban a jövőben más célra, például mobilinternetes szolgáltatások üzemeltetésére is fel lehet majd használni, ha a hírközlési hatóság ezt lehetővé teszi, mivel az analóg tévéadást az uniós direktívák értemében legkésőbb 2014-ig le kell kapcsolni, hogy a már üzemelő digitális szolgáltatás vegye át a helyét.

Ezután azonban megnyílik majd az út a széles körben elérhető, gyors mobilinternet eléréséhez: ott, ahol a 3G-t vagy a HSPA-t nem lehetett gazdaságosan kiépíteni, falvakban vagy kis lélekszámú településeken, a 4G eltérő technológiája segítségével az operátorok a nagyvárosokon kívül is kedvező áron építhetnek ki nagysebességű mobilinternetes szolgáltatásokat, így azok lefedettsége is sokkal jobb lesz a jelenlegi harmadik generációs technológián alapuló megoldásoknál.

Az [origo]-t kiadó Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt., amely egyúttal a T-Mobile tulajdonosa is.