A Microsoft pénzeli a torrentzavarót

Vágólapra másolva!
A filmstúdiók és filmterjesztők vágyát készítette el egy orosz startup cég. A Pirate Pay nevű szolgáltatás a fejlesztők állítása szerint megkeresi mozifilmek illegális másolatait és ellehetetleníti azok letöltését - adta hírül a Torrent Freak fájlcsereblog.
Vágólapra másolva!

A Pirate Pay internetszolgáltatóknak szánt forgalommenedzsment eszközként kezdte a pályafutását, ám a fejlesztők rájöttek, hogy a kidolgozott technológia jóval többre képes. A torrentforgalom hatékony akadályozására is képes program a Microsoft induló vállalkozások támogatására létrehozott alapjától kapta meg százezer dollárnyi indulótőkéjét. A cég sajtóközleménye szerint a Pirate Pay technológia több mint negyvennégyezer felhasználót akadályozott meg abban, hogy a januárban a mozikba került Vlagyimir Viszockij életrajzi filmet letöltsék. Az első teszt mérsékelt sikerrel zárult.

A Pirate Pay nem nyilatkozik arról, hogy pontosan milyen elven működik a torrentblokkoló szolgáltatás. A fájlcserélés világával és a szerzői jog kérdéseivel foglalkozó Torrent Freak blog szerint a rendszer hamis felhasználókkal árasztja el a hálózatot, akik pontatlan információkat küldenek a letöltögetőknek.

A torrentklienseket zavarják össze

"Több szervert használtunk, hogy minden olyan fájlcsere klienshez csatlakozhassunk, amely épp letölti a filmet. A csatlakozás után a Pirate Pay olyan speciális adatcsomagokat küldött, amelyek a letöltők gépei által ismert további kliensek címeit összezavarták, így a torrentprogramok nem tudtak egymáshoz kapcsolódni" - mondta Andrej Klimenko, a cég igazgatója a letöltéseket megszakító szoftverről.

A cég 12 ezer és 150 ezer dollár közti összeget kér egy-egy projektért. Az ár pedig attól függ, hogy milyen erőforrások szükségesek egy-egy film megvédéséhez. A Pirate Pay egyelőre az orosz piacon akarja megszilárdítani a helyzetét, de tervezgetik a nemzetközi terjeszkedést is.