Elveszett tárgyakat keres a Hitachi robotja

Vágólapra másolva!
Vendéget kísérget, dossziékkal szaladgál, italt hoz és még az elveszett tárgyakat is képes megtalálni a Hitachi legújabb robot asszisztense, a nyolcvan centi magas, gyerekformájú EMIEW.
Vágólapra másolva!

Évről évre egyre emberszerűbb robotokat mutatnak be a japán csúcstechnológiai cégek. A legfrissebb Asimo verzió úgy fut és sétál, mint egy ember, a Hitachi legújabb házi robotja pedig hozzánk hasonlóan a Google-hoz fordul, ha nem tud valamit.


Felismeri a tárgyakat a Hitachi-robot

Az EMIEW 2 típusszámú robot a feledékeny emberek segítőtársa lehet. A kisgyerek méretű robot a lakásban kószál, és beépített kamerái segítségével térképet készít arról. Nem csak a szobákat veszi sorra, hanem a bennük található tárgyakat is. A Google-re az ismeretlen tárgyak elemzéséhez van szüksége. Az adatbázis mindig a felhasználó rendelkezésére áll, ha nem találja a kulcsait vagy a mobiltelefonját egyszerűen megkédezheti a robotot.

A saját kamerák mellett külső képforrások is csatlakoztathatóak a Hitachi robotjához. A biztonsági kamerák képeit felhasználva például gyorsabban találja meg a valahová lerakott dossziékat. Az EMIEW 2 robot fő célja nem az otthoni segítség, irodai robotnak szánták. Vendégeket tud a tárgyalóba vezetni, dokumentumokat tud az egyik asztaltól a másikig szállítani, sőt a Hitachi szerint még az italok szervírozása sem esik nehezére. Az alig 14 kilogrammos robot fő gyengéje az akkumulátor, körülbelül másfél órát képes dolgozni egy töltéssel.