Ingyen navigál a mobilos Google Maps

Vágólapra másolva!
A Google legújabb lépése az autós navigációs készülékek gyártóit fenyegeti: a cég az útvonaltervezés után teljes értékű navigációs képességgel ruházta fel ingyenes mobilos térképszoftverét.
Vágólapra másolva!

A Google Maps Navigation egyelőre csak a térképszoftver frissen bemutatott Android 2.0 operációs rendszerre írt változatában érhető el, és csak az USA-ban használható. Ennek ellenére úgy tűnik, ez lehet az első olyan szolgáltatás, ami áttörést hozhat az új platform számára, mivel minden eddigi navigációs berendezésnél rugalmasabb szolgáltatást nyújt: a navigátor gyakorlatilag a Google teljes térképes és webes adatbázisát teszi elérhetővé a vezető számára az autóban.

A hagyományos, offline navigációs szoftverekkel szemben viszont éppen ezért megvan az a hátránya, hogy csak állandó mobilnet-kapcsolat mellett működik, mivel a térképet is folyamatosan, a netről tölti le a szoftver, és egyelőre hangutasításokat sem ad.

A megoldás használatához azonban komolyabb mobilinternetes előfizetési csomagra van szükség, mivel a térképrészletek letöltése sok adatforgalmat generál, különösen műholdképes hibrid nézetben. Fogadni fogad viszont: a Google hangos keresési funkciójával nem csak címeket talál meg, hanem szinte bármit, ami a térképen szerepel, így például hoteleket, éttermeket vagy bankautomatákat.

A webkeresővel megtámogatott funkció pedig összetettebb keresésekre is tud javasolni útvonalat: a szolgáltatás bemutató videójában például azt az utasítást kapja, hogy vigye a felhasználót abba a múzeumba, ahol éppen a Tutankhamon kiállítás látható. A szoftverben út közben kérhető műholdas nézet, elérhetők a Street View utcanézeti képei, és forgalmi információkat is ad.

A Google videója az androidos navigációról

A Google Maps Navigation béta változatban startolt el, és egyelőre csak az USA-ban lehet hasznát venni, mivel a hangos keresési funkció is csak ott működik. Ugyan nem valószínű, hogy a szolgáltatás egyhamar teljes egészében letarolná a hagyományos autós, és autóba tervezett mobilos navigációk piacát, de az amerikai nagyvárosokban élő felhasználóknak jó választás lehet, főleg, hogy Amerikában már egyre több androidos telefon kapható.

A Google még 2007 végén jelentette be saját mobilos operációs rendszerét, az első ilyen készülék tavaly jelent meg, de a platform azóta alig szerzett magának piaci részesedést. Az új navigációs szoftverrel lassan formálódni látszik, milyen előnyüket nyújt majd a felhasználóknak az Android, bár elvileg az újfajta navigációs szoftver más telefonokra való átültetésének sincs akadálya: ez már csak a Google jövőbeli üzletpolitikájának kérdése.

Európában viszont valószínűleg nehezebb lesz meghonosítani az új szolgáltatást a mobilos roaming miatt, mivel emiatt a webes térképpel navigáló utazóknak nagyon magas költségekkel kell számolniuk egy hagyományos navigációs készülékkel, vagy akár a letölthető térképeket kínáló Nokia Mapsszel szemben.