Stresszoldó meglepetések a szoftverben

Vágólapra másolva!
Vicces emberek a programozók, gyakran váratlan ajádékokat rejtenek el a felhasználóknak. Tudta, hogy az OpenOffice-ban ufós játékot találhat? Elő tudja hozni a Google földgömbjébe rejtett repülőszimulátort? A legjobb meglepetésfunkciók közül válogattunk.
Vágólapra másolva!

A hatvanas évek nagyszámítógépes operációs rendszerei képesek voltak a "make love" parancsra "not war"-ral válaszolni, az Emacs parancssoros szövegszerkesztő nem csupán egy teljes tetris játékot, de beépített pszichológus-programot is tartalmaz. Az angol nyelvben húsvéti tojásnak (easter egg) nevezett vicces szoftverrészeknek a számítástechnika hajnaláig visszanyúló hagyománya van, és napjaink programjai is meg vannak tömve meglepetésekkel.

Tehenek a Diablóban

A Blizzard stúdió játékait ismerők már valószínűleg meg sem döbbennek egy-egy újabb utalás felfedezésekor. A cég 1997-es Diablo játékának megjelenése után terjedt el, hogy speciális tárgyak kombinálásával be lehet jutni egy rejtett pályára, ahol ellenséges tehenekkel mérkőzhetnek meg a játékosok. A Blizzard következő játékában, a StarCraft-ban pályaléptető kódul a következő szöveget állította be: "There's no cow level", azaz "nincs tehén-pálya". Hogy a kitartó rajongók mégse keseredjenek el, a Diablo 2000-ben megjelenő folytatásában már be lehetett jutni a félelmetes szálfegyverekkel felszerelt tehenek földjére az összes küldetés teljesítése után.

World of Warcraft: a húsvéti tojások hazája

Ilyen előzmények után talán nem meglepő, ha a cég további játékaiban a kínai citromos csirke receptjétől - a Starcraft első küldetésének bevezetője után lelhető fel -, oda nem tartozó harci egységeken keresztül egészen a klasszikus mozifilmekre való folyamatos hivatkozásokig sok mindent találhat a szemfüles játékos. A World of Warcraft rajongói létre is hoztak egy iszonyatosan hosszú listát a játék kulturális utalásaiból, így aki nagyon ráér szerepjáték közben, utánanézhet, hol találja Hin Denburgot a goblin léghajópilótát vagy hol találja Romy Schneider virtuális ruhaboltját.

Más játékokban is előfordul, hogy a gyártó korábbi termékeinek szereplőit, logóit viszontláthatják a rajongók az újabb részekben. A Halo-sorozat időnként a Bungie stúdió történetvezérelt lövöldözős játékának, a Marathon-nak a logóival lepi meg játékost, a Gears of War viszont a népszerű Red vs. Blue játékos videoshow egyik elhíresült poénjára alapoz jutalommal járó küldetést.

Show a Gears of Warban

A felhasználói programok már nem bővelkednek ennyire filmes utalásokban, de meglepetéseket bővel lehet ezekben a szoftverekben is találni. A Microsoft Excel 1997-es verziójából előhozható marsbéli tájon játszódó repülőszimulátor a maga idejében legendás volt.

Szimulátor is van a Google Earthben

Ma még jobb helyzetben vannak a repülést és a térképeket kedvelők, a Google Earth virtuális földgömbben csupán a Ctrl-Shift-A (Macintosh-felhasználóknak Alma-Alt-A) kombinációt kell lenyomniuk ahhoz, hogy a kifutópálya betonján vagy az épp nézett térképszelvény felett a levegőben találják magukat egy F-16-os vadászgép pilótafülkéjében találják magukat. A Google szimulátora annyival is jobb a korábbi húsvéti tojásoknál, hogy ha a felhasználó internetkapcsolata kellően gyors, a gépből kinézve láthatja a lent elsuhanó tájat, lassabb nettel viszont sajnos csupán színes pacák jutnak.

Forrás: [origo]
Repülőszimulátor a Google Earthben

A Picasa macijai

Kevéssé hasznos, viszont sokkal aranyosabb a Picasa képrendszerező rejtett funkciója: a Shift-Ctrl-Y billentyűkombináció megnyomására egy plüssmaci képét helyezi el a program felületén. A maci megidézése akárhányszor megismételhető, ráadásul a feltűnő medvéket az egér segítségéve arrébb is vonszolhatjuk, így ízléses tablókat kialakítva belőlük.

Forrás: [origo]
Plüssmacik a képek közt

Arra a funkció tesztelése közben sajnos nem sikerült rájönnünk, hogyan lehet eltüntetni a medvéket - alternatív tipp: kihúzni mindet a kép szélére - így a normális munkamenet visszaállításához csak a program újraindítását tudjuk javasolni.

Űrhajók az OpenOffice-ban

Csak az unatkozó programozókkal tudjuk magyarázni az OpenOffice ingyenes szövegszerkesztőben elrejtett Space Invaders klón jelenlétét. A játék elindításához a Calc program első cellájába kell beírni azt, hogy "=game()" majd mikor a szoftver visszakérdez, beírni a zárójelek közé - idézőjelekkel együtt - a "StarWars" szót. Az így előhívható űrhajós játék a Taito 1978-as klasszikusát idézi, ám a nosztalgia felkeltésén túl sok egyébre nem alkalmas.

Forrás: [origo]

A húsvéti tojás csak németül hajlandó beszélni, és még tesztgépünkön is élvezhetetlen lassúsággal futott. Akinek kedve támadna mégis kilőni néhány idegen űrhajót az egyik legrégebbi lövöldözős játékban, annak inkább a spaceinvaders.de oldalon megtalálható lenyűgözően hitelesre sikerült flashes adaptációt ajáljuk. Ezt is érdemes azonban megfontolni, hiszen a régi időknek megfelelően a Space Invaders nem megnyerhető, a földet mindenképpen ellepik a játék végén az idegenek, így a munkahelyi stressz oldására nem feltétlenül alkalmas ez a játék.

Megnyerheti a pasziánszt

A stresszoldás pedig fontos, ezt többnyire tudják a programozók. Így eshetett meg, hogy az irodai munkát végzők legjobb barátjának számító Pasziánsz programban is elrejtettek egy csalási lehetőséget.

Forrás: [origo]

Az Alt-Shift-2 billentyűkombináció lenyomására úgy kezdenek hullani a kártyák, mintha sikerült volna a felhasználónak megnyernie a játszmát, billentyűleütésre pedig fel is kínálja az új leosztás lehetőségét. Ezer és egy kínos vereség után biztos megnyugtató legalább a nyerést jelző animációt végignézni, kivívva ezzel a munkatársak elismerő pillantásait.

A válasz: 42

A web sem mentes az ilyen viccektől, a Google számtalan április elseji tréfájával és ünnepi fejlécével lepte meg a nethasználókat. Van azonban még egy legendás keresőtalálat. Douglas Adams Galaxis útikalauz stopposoknak című művéből ismert "Az Élet, A Világmindenség, meg minden" angol nyelven feltett kérdésére a kereső csuklóból tud válaszolni, nem a szerző művéhez vezető linkkel ajándékozza meg először a felhasználót, hanem egy kiemelt dobozban rögtön a választ villantja elé: 42.

Tetris a torrentkliensben

Forrás: [origo]

Az egyik legnépszerűbb letöltőkliens, a uTorrent belsejébe a készítők egy apró Tetris-programot rejtettek. Ennek előcsalogatásához a Súgó menü uTorrent névjegy pontjára kell menni, ott pedig meg kell nyomni a T betűt a billentyűzeten.

Spybot: nem csak kémprogramok ellen

Egy cefetül béna játékot rejt a Spybot nevű népszerű ingyenes kémprogram-kereső is, ebben lólépésben haladva kell minél nagyobb területet elfoglalni a komputer által vezérelt ellenfél elől.

Forrás: [origo]

Előcsalogatásához nem kell mást tenni, mint a képen is látható, a Keresés & megsemmisítés felirat mellett balra lévő kis távcsőre kattintani.

Halat pörgethet a Winampban

Ugyancsak meglehetősen pihent agyú húsvéti tojást rejt a Winamp menürendszere: az egér gombját sebesen nyomogatva egy halat lehet pörgetni benne.

Forrás: [origo]

Előhívásához a Preferences menü Plug-ins pontjára kell vándorolni, ott kiválasztani az Input kategóriát, azon belül pedig a Nullsoft Vorbis Decoder-t. Ezt követően csak az About gombra kell klikkelni, és már foroghat is a hal.