Végtelen tárhelyet ad a Yahoo Mail

Vágólapra másolva!
Az internetes vállalat lekörözi vetélytársait: a Gmail 2,8 és a Microsoft 2 gigabájtjával szemben korlátlanra emeli a postaládákhoz járó tárhelyet.
Vágólapra másolva!

A jelenlegi 1 gigabájtról májusban kezdi meg a cég a postafiókokhoz járó tárhelykapacitás végtelenre való emelését, amelynek megvalósítása körülbelül egy hónapig tart majd a cég tájékoztatása szerint - adta hírül a Reuters. A Yahoo a világ legnagyobb e-mail-szolgáltatója, amely körülbelül 250 millió felhasználóval rendelkezik, és a bővítést annak tizedik születésnapjára időzítették. A cég azzal indokolja a lépést, hogy felhasználói egyre több multimédiás állományt, így képet, filmet, videót, zenét küldözgetnek e-mailben, amelyek nagy helyet foglalnak. David Filo, a Yahoo társalapítója azonban egy másik fontos szempontot is megemlített: szerinte az emberek életük egyfajta archívumának tekintik az elektronikus levelezést, ezért fontos lehet, hogy egyetlen üzenetet se kelljen letörölniük.

Kezdetben volt a 2 mega

A tárhelynövelés alól egyelőre kivételt képez Kína és Japán, ahol a cégvezetés még tárgyal a helyi lehetőségekről. Érdekesség, hogy egy évtizeddel ezelőtti indulásakor a Yahoo levelezőszolgáltatása 4 megabájt tárhelyet adott felhasználóinak, és a cég összes, a szolgáltatás üzemeltetéséhez használt tárhelye mindössze 200 gigabájt volt. A vezetés részéről ezért már az is radikális döntésnek számított, amikor az e-mail-szolgáltatásuk alapjául szolgáló, korábban felvásárolt RocketMail postafiókjainak 2 megabájtos méretét megduplázták - emlegette fel a hőskorszak eseményeit David Nakayama, a cég alelnöke.

Igaz, 1997-ben az emberek még nem rohangáltak több gigabájtos pendrive-okkal, vagy akár a teljes zenegyűjteményüket tárolni képes, 80 gigabájtos zenelejátszókkal: a legnagyobb kapacitású mobil adathordozó, amelyet széles körben használtak, az 1,44 megabájtos floppilemez volt. A Yahoo mostani adatai szerint felhasználói átlagosan 1 gigabájtnál jóval kevesebb tárhelyet használnak ki, így a cég nyugodt a kapacitásnöveléssel kapcsolatban, ám arra azért odafigyel majd, nehogy a felhasználók visszaéljenek a szülinapi ajándékkal, például pénzért értékesítsék tovább a tárhelyet.

Trükköztek a giga-tárhellyel

Hasonló, gigantikus e-mail tárhelyet elsőként a Google Mail kínált a felhasználóknak, amely kezdetben meghívásos alapon működött. A cég azonban jelenleg csak ígéri, nem egyszerre kínálja felhasználóinak a végtelen tárhelyet: a postafiókok mérete a Gmailen folyamatosan növekszik, és jelenleg tart a már említett 2,8 gigabájtnál, a Microsoft a Hotmail megújítása és Live Mailre való átkeresztelése során szánta el magát arra, hogy megnövelje a felhasználói fiókokat. Visszaélésekre, vagy inkább felhasználói trükközésre a Google Mailen is sor került: készültek például olyan szkriptek, amellyel interentes tárhelynek lehetett használni a postafiókot, a cég azonban letiltotta ezeket.