Mi kell a tökéletes reggelihez? Kajmak!

kajmak
Vágólapra másolva!
Mostanáig tévedésben éltem: azt hittem, a fokhagymás pirítósra ráolvadó tehénvajnál tökéletesebb kulináris élmény nincs. Tévedtem.
Vágólapra másolva!

A vajdasági Topolya nagypiacán fordult hozzám fotósunk: „Ettél már kajmakot?” Mivel csak ráztam a fejemet, kötelességének érezte, hogy beavasson. Átvágtunk a csarnokon, egyenesen a tejes pultokig, ahol a sajtok mellett a sarokban, műanyag lavórban fehér, túróra hasonlító, de egyáltalán nem szemcsés valami fogadott.

Kimérve árulják a kajmakot Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

„Látod? Az a kajmak” – mutatta, s a szerb árus a kés hegyével azonnal nyújtotta kifelé a kóstolót. Ez volt az a pont, ahol elvesztem és kajmak-szűzből hirtelen kajmak-függővé váltam. Mi is ez a fehér valami?

Annak ellenére, hogy vajdaságban is kapni, igazából ez a hegyvidékiek eledele. Röviden kategorizálva megaludt sós tejszín, érlelve. A tehéntejet előbb felforralják, majd lefölözik. Facsöbörbe vagy kóracél edénybe rakják rétegenként, majd 15-20 napig hűvös közegben érlelik. Ennek függvényéven többféle állagú-ízű kapható – minél tovább pihen, annál karakteresebb a végeredmény.

Tömör, krémes, csodálatos Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Nem csak pirítósra tökéletes, hiszen grillezett húsok mellé, pitába töltve ugyanolyan finom. Sajnos a Magyarország határain nem jut át, idehaza még soha nem láttam egy boltban sem – délre és keletre viszont számos nép konyhájában ismert, hiszen Szerbiától Indiáig megtalálhatók sós vagy édes változatai.

Ha Vajdaságban járnak, s eljutnak a piacra, vegyenek pár dekát: az olyan háztartásban, ahol a tejtermékeknek van keletje, biztosan elfogy. A Táfelspicc nevében követeljük a hazai kajmak-piac beindítását!

A piacokon árulják a kajmakot. A képen egy turiai stand látható Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc