A tíz legizgalmasabb krumplipüré

krumplipüré
Vágólapra másolva!
A krumplipüré nem bonyolult étel, ha jól készítjük, akkor önmagában is csodálatos lehet, ehhez csak pár alapszabályt kell betartanunk. Következzen most tíz pürérecept, amelyek fűszerekkel vagy gumós zöldekkel dobják fel ezt a faék egyszerűségű köretet.
Vágólapra másolva!

A tökéletes krupmlipüré témáját már körbejártuk egyszer, akkor Litauszki Zsolt séf segített lefektetni az alapokat: ne turmixoljuk, hanem törjük a burgonyát, hogy ne taknyosodjon. Minél több folyadékot távolítsunk el belőle (pihentetés, rápirítás), és ne öblögessük hideg vízzel (további jótanácsok a linken). Ha ezeket a szabályokat betartják, biztos, hogy szuper lesz a püréjük. Ha ez megvan, jöhet a haladó szint, hogy még izgalmasabb legyen a jó püré: ehhez adunk tippeket és egyszerű recepteket.

A klasszikus alap, vajjal. Forrás: Táfelspicc

Fűszerek

A legkézenfekvőbb lehetőség, hogy a pürét valamilyen fűszerrel ízesítsük lehetőleg úgy, hogy ez ne merüljön ki abban, hogy a kész pürébe zacskós szárított fűszert borítunk, majd a fogunk közül piszkálgatjuk ki az ott vigyorgó zöldeket. Ehelyett egyszerű és rettentő elegáns megoldás, ha a tejbe friss zöldfűszert forralunk: a legjobb rozmaringgal vagy kakukkfűvel, de tárkonnyal is kipróbálhatják. A krumplipüré népszerű fűszere a szerecsendió, amit szintén frissen reszelve adjanak az ételhez, az bolti, őrölt verzió sajnos kicsit megfárad a zacskókban.

A krumplipüré zsályával és cheddar sajttal szintén a fenti elven működik: a vajon lepirított zsályát tejjel és tejszínnel, majd a sajttal ízesítettük, így lesz pont annyira fűszeres, hogy ne keserű szappanhabos krumplinak érezzük, hanem enyhén zsályás, vajas, lágy pürének.

Krumplipüré wasabival Forrás: Táfelspicc

Érdemes kipróbálni a savasabb ízeket is, így mustárral, vagy a keményebbeknek wasabival is ajánljuk, citrusosságuk jól illik például halételekhez.

Egy zöldebb változata a petrezselymes újhagymás, ahol a hagyma is fűszerként funkcionál, így lett sokkal frissebb a köret.

Folyadék és zsiradék

A hagyományos tej-vaj kombót is variálhatjuk, mert ezzel is plusz ízt adhatunk a pürének. Tej helyett használhatják a savasabb írót vagy joghurtot, amelyektől ráadásul könnyebb és habosabb is lesz a püré.

Krumplipüré olívaolajjal Forrás: Táfelspicc

A vajat is kiválthatják, de ne margarinnal, inkább próbálják ki jó minőségű olívaolajjal, egészen más karaktert kap a köret. Ennek egy ünnepi változata a vargányás krumplipüré, amelyet olívaolajjal, joghurttal és szárított vargányával készítettünk, megéri kipróbálni.

Gumók és gyökerek

A legkényelmesebb és legegyszerűbb megoldás viszont az, ha a krumplival együtt más zöldségeket főzünk, és azokat együtt törjük össze és pürésítjük. Zellerrel, tormával próbáltuk ki, amelyeket tovább lehet ízesíteni mustárral, vagy mint a paszternákosat kéksajttal és karamellizált hagymával. Ne fogják vissza magukat, kísérletezzenek, mert céklával, répával, kevés édesburgonyával vagy karalábéval is szuper püréket készíthetnek.

Krumplipüré csicsókával Forrás: Táfelspicc

Receptek a hajtás után, mindenhol egy kiló burgonya az alap, ezekhez szedtük össze az ízesítőket. Minden recept 1 kg burgonyához szól, arányosan növeljék vagy csökkentsék az adagot, ha úgy tetszik.