Kakaós csiga

házi kakaóscsiga
Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Forrás: Táfelspicc

Elkészítési idő: nettó 30 perc, bruttó 3 és fél óra

Alapanyagok:

  • 25 dkg vaj
  • két evőkanál liszt
  • fél kg liszt
  • 3 dl tej
  • 20 gramm élesztő
  • 50 gramm cukor
  • 1 kiskanál só
  • jó minőségű cukrozatlan kakaópor
  • cukor

A vajat 2 evőkanál liszttel sűrű masszává dolgozom, majd fóliába csomagolva kb. 2 cm vastag téglalapot formálok belőle, és a fagyasztóba teszem. Míg hűl, a maradék alapanyagokból tésztát gyúrok, ügyelve arra, hogy minden hűvös maradjon. Mikor kész, ujjnyi vastagra nyújtom, kiveszem a hűtőből a vajas téglalapot, és a közepére teszem. Becsomagolom az élesztős tésztába, majd a csomagot ismét ujjnyi vastagra nyújtom. Hajtogatni kezdem: a téglalapot a rövidebb oldalával fordítom magam felé, felülről behajtom az egyharmadáig, majd az alját ráhajtom az egészre. Ujjnyi vastagra nyújtom, majd ez alkalommal a hosszanti oldalával fordítom magam felé. Ekkor mindkét oldalról a feléig hajtom be a tésztát, azt pedig egymásra fordítom. Így csomagolom fóliába és teszem a hűtőbe. Egy óra múlva megismétlem a hajtogatást, további egy órán át hűtöm, majd ismét. A következő alkalomtól már használhatom a tésztát.
Ujjnyi vastagra nyújtom, majd annyi kakaóporral szórom be, hogy alaposan ellepje, megszórom cukorral is. Feltekerem és ujjnyi vastag csigákat szeletelek belőle, amiket sütőpapíros tepsire teszek, szorosan egymás mellé. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt sülnek készre.