A kovász lehet a megoldás a gluténérzékenységre

Kenyér teljes kiörlésű liszt házi malom
Vágólapra másolva!
Az utóbbi évek diagnózisai és trendjei alapján úgy tűnhet, egyre több bajunk van a gluténnel. A gluténmentes táplálkozás azonban komoly nehézségeket jelenthet és felvetődött, hogy talán nem is a gabonákkal van a baj, hanem a modern feldolgozási módszerekkel.
Vágólapra másolva!

A gasztronómiával foglalkozó amerikai Cooked című tévéműsorban nemrég elhangzott, hogy

a kovász végre megoldhatja a gluténnal kapcsolatos problémat

– ez pedig a húsvéti kalács árnyékában különösen szívderítően hangzik.

A netflixes műsor szakértői eléggé beletrafáltak, a Guardian ugyanis utánajárt és valóban nagyon úgy látszik, a kovász jelentheti a gluténérzékenyek számára a visszatérést a búzához. A kovász a kenyérsütés legősibb eszköze, liszt és víz keveréke, amely természetes és sokáig tartó fermentáció során válik alkalmassá a tészta megkelesztésére. Állításuk szerint a hosszú fermentáció lehet a siker titka, mivel ez teszi lehetővé, hogy a baktériumok teljesen lebontsák a szénhidrátokat és a glutént.

Vajon a kovász valóban segíthet az érzékenyeknek?

Az ötlet nem teljesen új, 2011-ben már végeztek Olaszországban egy kisebb méretű kutatást, melynek során glutén lisztérzékeny

önkénteseken tesztelték a kovászolt kenyér hatásait.

Akkor arra jutottak, hogy az ilyen módon elkészített végtermék nem bizonyult irritálónak a lisztérzékeny betegek számára.

Van esély? Forrás: Ács Bori

Joseph Murray, a Mayo Klinika professzora azonban óvatosságra int. Szerinte

az igazán komoly szintű lisztérzékenységben szenvedők számára pusztán a kovász használata nem valószínű, hogy elegendőnek bizonyul.

Azt sem javasolja, hogy akinek komoly problémákat okoz, nekikezdjen a diétával kísérletezni. De azt Murray professzor is elismeri, hogy az eljárás valódi opciót jelenthet a jövőben, amennyiben képesek egy olyan módszert kidolgozni, melynek során a glutén valóban oly mértékben lebomlik, hogy tolerálhatóvá válik a súlyos lisztérzékenységben szenvedők számára is.

Alessio Fasano, a Massachusetts Kórház lisztérzékenység kutató központjának igazgatója és Peter Green, a Columbia Egyetem kutatója úgy látják, az enyhébb esetekben, amikor csak glutén érzékenységségről beszélünk, a kovászolt kenyér valóban segítséget jelenthet.