Tudja, milyen arcot vág szex közben?

Tim Etherington-Judge
Vágólapra másolva!
Tim Etherington-Judge, a világhírű bartender látogatott szerdán, április 15-én Budapestre. Italokról, luxus alapanyagokról és a legfrissebb koktéldivatokról mesélt a Diageo bárban.
Vágólapra másolva!

A tökéletes bártender

„Vigyázzatok, milyen arcot vágtok, miközben rázzátok a shakert!” - oktatta Tim a magyar közönséget – „Éppen olyan az arckifejezésetek szex közben is.” Miközben bemutatta az év legmenőbb koktéljait, azt is elmondta, milyen a tökéletes bartender: „Nehéz dolga van, hiszen nemcsak kitűnő italokat kell felszolgálnia, de ugyanolyan fontos, hogy szórakoztassa a közönséget."

Ez a koktélok elkészítésének technológiáját is befolyásolja: nem szabad például túl rövid ideig keverni a koktélt, mert akkor nem keverednek el az ízek eléggé, ha viszont túl sokáig keverget a mixer, a vendég türelmetlenné válhat. Az arany középút szerinte a 45 másodperc. A jó bartender nemcsak elkötelezett és kitartó, de minden témában naprakész és remek pszichológus is, hogy minden vendégnek tökéletes beszélgetőpartnere lehessen.

Tim Etherington-Judge és a füst Forrás: Ács Bori

Egy koktél születése

A jó mixernek nem utolsósorban az ízeket is alaposan ismernie kell. Az az igazi, ha maga kreálja és találja fel koktéljait, melyek úgy épülnek fel, mint a desszertek. 2-3 alapíz kell, hogy meghatározza a jellegét és nem mindegy, rázva vagy keverve áll össze. Ha shakerben rázza össze az alapanyagokat, az italba légbuborékok kerülnek, így könnyű lesz és habos, ha viszont keveri, sűrűbb, intenzívebb lesz az eredmény.

Nagyon fontos a pontosság és az arányok, valamint a tálalás: a vendég elsősorban a látvány alapján ítéli meg a koktélt, csak azután következik az íz. A sztármixer egy látványos példával mutatta be ezt az alapelvet az egyik helyben elkészített koktélon, amely rumból, Campariból és keserű csokoládéból állt. Egy üvegburában tálalta, melyet füsttel töltött meg, a búrát pedig közvetlenül a vendég orra előtt vette le a pohárról, hogy a füst az arcába csapjon. Egy koktél tálalása olyan, mint egy színházi előadás, mondta. Ennek a koktélnak az ízéhez ráadásul remekül passzolt a füst illata, így lett kerek az élmény.

Budapesten sajátos az ízlés Forrás: Ács Bori

Magyarok és a világ

Talán két év múlva már magyar bartenderek is mehetnek a World Class mixer-világbajnokságra, egyelőre azonban Közép-Kelet-Európában inkább Pozsony, Prága és Bukarest koktélkultúrája fejlődik. A magyar közönség ízlésében is különbözik a világtrendektől. Nálunk a citrusos és egzotikus ízek dominálnak, kedvenc koktélunk még mindig a mojito és a gin-tonic.

A világon ezzel szemben James Bond ízlése diktál, a nemzetközi toplistát a vodka martini és a gin-martini vezetik. A gyümölcsös koktélok még mindig menők, de ezek mellett egyre nagyobb az érdeklődés az új, szokatlan ízek iránt is, zöldségek, gyógynövények határozzák meg az italokat, mint például a rebarbara, a zeller és a cékla vagy a kamilla.

Tanítja is a hazaikat Forrás: Ács Bori

A Budapest koktél

A bartendert felkérték, hogy alkosson egy koktélt, melyet Budapest ihletett. Természetesen az Unicumot választotta ennek alapjául, amelyet - a magyar borkultúrára utalva - szőlőpárlatból készült vodkával párosított, pár csepp keserű csokoládéval és naranccsal ízesítette. Még a receptet is megadta, kapják elő a jégkockákat, és keverjenek egy koktélt, ha már úgyis itt a nyár.

Alapanyagok:

  • 30 ml vodka
  • 20 ml Unicum
  • 10 ml narancs likőr
  • 4-5 csepp étcsokoládé öntet
  • jégkocka
  • egy narancs héja
Tim oktat Forrás: Barnabas_Imre

Az összetevőket alaposan összerázta a jéggel, majd hűtött talpas pohárba öntötte és a naranccsal díszítette.