Helló USA, legyen már vége a pazarlásnak!

Karácsonyi túlzabálás, rántott hús halom, túlzott ételfogyasztás. karácsonyi vacsora
Vágólapra másolva!
A kanyarban van az apokalipszis és dudál: az amerikai kormány végre lépéseket tesz az ételpazarlás visszafogására. A paraszti észnek hála a legtöbben tudjuk, mennyire kell komolyan venni a szavatossági időt, azonban most végre politikai szinten mondták ki: nem minden szent, amit az embert kitalált és le van írva.
Vágólapra másolva!

Az amerikai Mezőgazdasági Minisztérium közlése szerint egy átlagember havonta több mint tizenhat kilogramm ételt dob a szemétbe – ez az összes elérhető élelmiszernek több mint a húsz százaléka. A javasolt felhasználási idő meghatározása nem központosított, és nem mindig van összhangban az ételek valós frissességével. Bár természetesen egy erjedt gyümölcs vagy egy savanyú tej nem képezheti vita tárgyát, az élelmiszerek nagy része a szavatossági idő lejárta után is teljesen rendben van – például a cukor vagy a száraztészta.

A fentebb említett kormányzati szerv kéri az embereket, kétszer gondolják meg, mit dobnak ki. A felhívások, illetve egy Foodkeeper nevű alkalmazás része egy nagyobb kampánynak, amely az élelmiszerpazarlás csökkentésére törekszik. Ennek keretén belül oktatási anyagokat készítenek, reklámozzák az újrahasznosítás fontosságát, a potenciális ételadományozókat összekötik a rászorulókkal, illetve arra kérik a termelőket, körültekintően járjanak el, amikor az árut szavatossági dátummal látják el.

Forrás: MTI/Kovács Tamás

A Foodkeeper annyiban hasonlít a Nébih alkalmazásához, hogy élelmiszerbiztonsági adatokat is közöl, azonban ennél többet is tud, amiből érdemes tanulni: adatbázisában négyszáz különböző étel valós szavatosságáról nyújt információt, főzési tippeket és recepteket is ajánl.

„Sok terméken szerepel például, hogy április 1-ig árulható, azonban még akár tizenkét-tizennyolc hónapig is felhasználhatóak. Amikor kidobjuk ezeket az élelmiszereket, hozzájárulunk az amerikai ételpazarláshoz” – magyarázza Chris Bernstein az amerikai Mezőgazdasági Minisztérium heti összefoglaló videójában.