Mennyit drágul az alkohol?

bánki pálinkaház címlapkép
Vágólapra másolva!
Komoly változásokra készülhetünk 2015-ben, az új jövedéki szabályozások miatt drágább alkoholokra számíthatunk, igaz, lesz, amit nem érint. Lássuk, mit igyunk jövőre.
Vágólapra másolva!

A T/1705. számú törvényjavaslat szerint megszűnik az alkoholtermékek adójának differenciálása, de változik a házi pálinkafőzés eddig elég megengedő szabályozása is. Az alkoholoknál megszűnik a differenciált adómérték, így valamennyi kategóriára egységesen 333.385 Ft/AHL adóösszeg érvényes. Kivételt csupán a kedvezményes adómértékkel bér- és magánfőzött pálinka jelent.

Bánki pálinkaház Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Új adónem is megjelenik: népegészségügyi termékadó (neta) sújtja az alkoholtermékeket. Mentességet csupán a tiszta gyümölcspárlatok, valamint az adalékanyagot nem tartalmazó, legalább hét gyógynövényből készült szeszesitalok élveznek. Ez alapján biztos, hogy megdrágulnak a kommersz italok, így árban közelebb kerül a minőségi pálinkákhoz, így a neta közvetve fellendítheti azok forgalmát.

A népegészségügyi termékadó az alkoholtartalom függvényében a következőképpen alakulhat:

1,2 tf% < alkoholtartalom ≥ 5,0 tf% 20 Ft/liter termékadó

5,0 tf% < alkoholtartalom ≥ 15,0 tf% 100 Ft/liter termékadó

15,0 tf% < alkoholtartalom ≥ 25,0 tf% 300 Ft/liter termékadó

25,0 tf% < alkoholtartalom ≥ 35,0 tf% 500 Ft/liter termékadó

35,0 tf% < alkoholtartalom ≥ 45,0 tf% 700 Ft/liter termékadó

45 tf% < alkoholtartalom 900 Ft/liter termékadó

Mi van a pálinkával?

Eddig az a személy minősült a magánfőzőnek, aki saját tulajdonú gyümölcsből állított elő párlatot. Ez megváltozik, 2015-től magánfőzést csak olyan végezhet, aki gyümölcstermesztő. A magánfőzésben lepárlás évi mennyisége évi 200 liter tiszta szeszről 50 literre csökken.

Olcsó szeszes italt tartalmazó poharat fog egy férfi Forrás: MTI/EPA/Filip Singer

A házi pálinkafőzés földrajzi helye szerinti önkormányzatot illeti a magánfőzést terhelő évi 1000 fortint adó. Az eddigiekhez képest újabb negatív változás, hogy a már meglevő lepárló készülék tulajdonosára bejelentési kötelesség vonatkozik, amelyet január 15-ig meg kell tenni. Az újonnan beszerzett eszközt is 15 napon belül regisztráltatni kell a helyi önkormányzatnál. Az erre vonatkozó bejelentést 2015. január 15-ég kell megtenni. Az otthon főzött pálinka utáni adóbevallási kötelezettséget a tárgyévet követő év első hónapjának tizenötödik napjáig szükséges teljesíteni.

Változik a bérfőzés is

A bérfőzés sem marad a régiben: megszűnnek az adómentességre vonatkozó szabályok, vagyis ismét életbe a bérfőzési szeszadó. Ennek mértéke évi 50 liter pálinkáig 1670 Ft/hlf. Aki túllépi a kedvezményes keretet, annak a párlat után 3333,85 Ft/hlf összegű adóval kell számolnia.