Az élelmiszereket két csoportba osztották, aszerint, melyik milyen típusú és mértékű penészesedés esetén menthető, vagy nem menthető.
Kemény sajtok
A kemény sajtok szerkezete olyan sűrű, hogy a látható penész alatt elég egy centi vastagon kimetszeni, hiszen oxigén híján biztosan nem hatoltak le a gombák annál tovább.
Lekvár
A felületükön enyhén penésszel pettyezett lekvárok esetében szintén elég ügyesen kiemelni plusz pár centit a megmentéshez.
Fehér és kék penészes kenyér
A kevés penésszel tarkított kenyér is menthető a látható gombák alatt ejtett pár centis kimetszéssel, viszont ha azt más színű – fekete, sárga – gombák is megtámadták, jobb megszabadulni tőle.
Gyümölcsök
Hála a savas közegnek, a baktériumok nem szaporodnak el egykönnyen a gyümölcsökben, de a penész nem riad vissza egy kis savtól, így megpenészedhetnek, meg is szoktak. Szerencsére a gyümölcsökről elég eltávolítani a penészes részeket, és ehetőek maradnak. Kivétel az alma, amelynek egy jellegzetes penészfajtája termeli a mérgező patulint, ezért a penészes alma egészségesnek tűnő része sem ehető.
Lágy sajtok (brie, mozzarella)
Ezeken megromláskor sokkal inkább elterjednek a baktériumok, így az elfogyasztásuk akár komoly következményekkel is járhat.
Zöldségek sikamlós lepedékkel
A sikamlós lepedék – broáf – szintén baktériumokra utal, ami a fenti okokból ebben az esetben is kerülendő.
Olajos magvak
Ezeken előszeretettel telepszik meg az Aspergillus flavus penészgombafajta, amely – az Aspergillus nominus és parasiticus mellett – aflatoxinokat termel.
Mit okoz az aflatoxin?
Heveny mérgezést csak nagy dózisok (mg-os nagyságrend) fogyasztása esetén idéz elő (közepes halálos dózisuk, ún. LD50 értékük: 0,5-60 mg/testsúlykilogramm között változik, attól függően, milyen állatfajról van szó – Klaassen, 2001).Hús
Jellemzően nem penészednek – ó, dehogynem –, hanem inkább brutális baktériumtenyészetté változnak romlás közben, ezért a romlásnak indult húst nem lehet megmenteni. (A nemespenészes termékeké egy teljesen más kategória, de ezek házi előállításával csak óvatosan, hiszen könnyen előfordulhat, hogy nem a kívánatos penész telepszik meg a szalámink felületén.)